Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A nagy fruktóztartalmú kukoricaszirup édesebb a cukornál, ezért gazdaságosabb, könnyebben kezelhető az élelmiszeripar számára, mint a kristálycukor vagy porcukor.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Cukorbetegség rizikófaktora lehet a sok üdítő

Keveset és ritkán fogyasszon üdítőitalokat, mert könnyen cukorbeteggé válhat! A nagy fruktóztartalmú kukoricaszirup édesebb a cukornál, ezért gazdaságosabb, könnyebben kezelhető az élelmiszeripar számára, mint a kristálycukor vagy porcukor. A kukoricaszirup kedvelt felhasználási helye: szénsavas üdítőitalok, édességek, sütőipari termékek.

Több tudós felvetette már, hogy a nagy fruktóztartalmú kukoricaszirupnak köze lehet a cukorbetegség és az elhízás járványos mértékű terjedéséhez.

Kísérletekkel azonban mindeddig nem támasztották alá a feltételezésüket.

A napokban az Amerikai Kémiai Társaság konferenciáján hangzott el egy előadás, amelyben a Rutgers Egyetem élelmiszertudományi professzora beszámolt arról, hogy a nagy fruktóztartalmú kukoricasziruppal készült szénsavas üdítőkben erősen reaktív kémiai vegyületeket fedeztek fel.

11 különböző szénsavas üdítőitalt vizsgáltak meg, valamennyi nagy fruktóztartalmú kukoricasziruppal készült. A kutatók meghökkentően nagy mennyiségű reaktív karbonil vegyületet (CO) találtak az üdítőkben.

Ezek a nem-kívánatos, igen erősen reaktív vegyületek a szabad, kötésben nem levő fruktóz és glükóz molekulákból keletkeznek, és a kutatók feltételezése szerint sejt- és szövetkárosodást okoznak.

Ilyen reaktív karbonil-vegyületek nem keletkeznek, amikor közönséges cukrot raknak az üdítőitalba, mert annak a fruktóz és glükóz komponensei kötésben vannak, kémiailag stabilak.

A cukorbetegek vérében is nagyobb a reaktív karbonil-vegyületek szintje, amely a betegség komplikációjára utal.

A professzor szerint egyetlen palack üdítőben az ötszörösét mérték karbonilból annak a koncentrációnak, amelyet egy felnőtt cukorbeteg ember vérében lehet találni.

Bár a tea egyik összetevője, az epigallocatechin gallát képes bizonyos mértékig csökkenteni a karbonil hatását, a professzor mégis inkább azt javasolja, hogy egyáltalán ne vagy csak kevés nagy sűrűségű kukoricaszirupot fogyasszunk. A gyümölcslevek az egyharmadát tartalmazzák a nagy sűrűségű kukoricaszirupnak, a teák az egyhatodát. A kutatók azt ajánlják, hogy az élelmiszeripar inkább a közönséges cukrot használja a kukoricaszirup helyett.

Forrás: EurekAlert/ Független.hu >>





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass