Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Egy braziliai egyetem táplálkozási tanszékének kutatói különös megfigyeléssel, majd javaslattal álltak elő.

» Anyai dohányzás és csecsemőtáplálás: a szoptatás biztonságosabb!
Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Anyai dohányzás és csecsemőtáplálás

Anyai dohányzás és csecsemőtáplálás: a szoptatás biztonságosabb!

Egy braziliai egyetem táplálkozási tanszékének kutatói különös megfigyeléssel, majd javaslattal álltak elő. A fiatal nők rétegében nő a dohányosok száma, mely hatással van gyermekeik fejlődésére. Ez –főként- az alacsonyabb szociális rétegekben tovább növeli a gyermekek megbetegedésének számát, illetve a halandóságot.

Az anyatejes táplálás (szoptatás) mind a szegény, mint a gazdagabb rétegek esetén jó hatással van a csecsemők fejlődésére, illetve későbbi betegségek kivédése szempontjából is. Sajnos azok a dohányzó nők akik hamar felhagynak a szoptatással, és tápszerekre térnek át, nagyobb rizikónak teszik ki gyermeküket. Pedig a két dolog együtt jár, mivel aki nem szokik le terhessége idejére a dohányzásról, annak a felelősségvállalása is kisebb, és a minél tovább tartó szoptatás sem lesz annyira figyelme középpontjában. Így mondhatjuk, hogy a tápszeres táplálás a dohányzás velejárója is.

Tudni kell azonban, hogy a szoptatás a dohányzás mellett is védő faktort jelent (annak ellenére, hogy az anyatejbe is bekerülnek bizonyos anyagok). A dohányfüstben található cián -mely hatással van a csecsemő jódanyagcseréjére- és nikotin hatásait ugyanis az anyatejes táplálás valamilyen szinten ellensúlyozza, amíg ez a hatás tápszerek esetén nem érvényesül.

Épp ezért a dohányzásellenes kampányok mellett, a szoptatás melletti kampányokat is erősíteni kellene és fel kéne hívni a dohányzó nők figyelmét annak fontosságára. Ugyanis ha bizonyos esetekben –ami nem is kis számot jelent- a dohányzásról történő leszokás nem érhető el, legalább az anyatejes táplálás ellensúlyozó hatása érvényesüljön.

Dr. Gulyás Tamás

2007. augusztus 10.





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass