Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Folyamatosan nő azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek Indiából származó guargumit használtak fel. Az említett állapotjavítót alkalmazó cégek listája már nyilvánosságra került.

» Nyilvános a forgalmazók listája
» Költséges ellenőrzések
» Mind megettük
Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Guargumi – Ezt is megettük

Folyamatosan nő azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek Indiából származó guargumit használnak fel – adta hírül az MTI. A kérdéses adalékanyagot világszerte állagjavítóként alkalmazzák, tehát az E 412 különféle élelmiszerek – például üdítőitalok és tejtermékek – összetevői között gyakorta megtalálható.

Nyilvános a forgalmazók listája

Már megkezdték a kérdéses tételek bevizsgáltatását, ám az eredményre négy napot kell várni, így csak egy héten belül lesznek pontos adatok. Az említett adalékanyagot is használó cégek listáját – melyen multinacionális vállalatok és kisebb cégek egyaránt szerepelnek – már nyilvánosságra hozták az oevi.hu oldalon. A teljes listát ide kattintva letöltheti.

Költséges ellenőrzések

Ha kell, három műszakban vizsgálják majd a mintákat az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság két laboratóriumában – mondta Süth Miklós főállatorvos szombaton az MTI-nek. A vizsgálat tételenként 440 ezer forintba kerül, és az ügyben érintett cégek számláját terheli. Az elemzés során először az adalékanyagot ellenőrzik, ám ha ennek károsanyag-tartalma bebizonyosodik, akkor a gyártó összes olyan terméke górcső alá kerül, amelybe guargumi juthatott.

Több vállalkozás is úgy döntött, nem vár külföldi partnerétől a dioxinmentességet igazoló dokumentumra, inkább maga indítja meg a szükséges vizsgálatokat Magyarországon. Becslések szerint akár a kétszázezret is elérheti azon vállalkozások száma, amelyekhez Indiából származó guargumi került.

Süth Miklós ismét felhívta a figyelmet arra, hogy senki ne fogyasszon E 412-vel jelölt guargumit tartalmazó élelmiszert vagy gyógyszert, ha nem nélkülözhetetlen, illetve ne használjanak guargumit tartalmazó takarmányt addig, amíg a szakhatóságok ki nem vizsgálják az ügyet.

A kereskedők kötelesek lesznek kivonni a forgalomból azokat a termékeket, melyekről a vizsgálatok során bebizonyosodik, hogy dioxintartalmuk az egészségügyi határértéket meghaladja. A már eladott, ám az egészségre ártalmasnak bizonyult árucikkeket is vissza kell majd venniük, érdemes tehát megőriznünk a vásárláskor kapott nyugtát, ugyanis a vételárat csak a blokk ellenében kaphatjuk vissza.

Az Európai Bizottság július végén figyelmeztette valamennyi tagállamot, hogy a svájci hatóság értesítése szerint magas dioxin és pentaklorfenol szennyezettségű guargumi adalékanyag került forgalomba. A rendelkezésre álló információk szerint az India Glycols Ltd. által forgalmazott tételeket érinti a magas szennyezettség, és két svájci cégen keresztül kilenc tagállamba – köztük Magyarországra is – kerülhetett a tételekből.

Mind megettük

A különféle élelmiszerekkel kapcsolatban kirobbanó botrányok már egyre kevésbé okoznak meglepetést a hazai fogyasztóknak. A hírhedt, 1994-ben forgalomba került ólmozott pirospaprika az első olyan árucikkek között volt, amelyek „lázba hozták” az egész országot. Ki ne emlékezne arra az időszakra, amikor minden háziasszony papírlaphoz dörzsölgette a megvásárolt paprikaőrleményt, és ha a benne lévő festékanyag szemcséi megkarcolták a lap felületét, akkor a szennyezett fűszer jól megérdemelt helyére, a kukába kerülhetett.

Manapság a legtöbb „gyanús” terméket sajnos nem tudjuk házilag ellenőrizni, így már csak a szakhatóságokon múlik, hogy napvilágra kerül-e bizonyos árucikkek egészségkárosító-hatása.

Legyen szó akár a 2005-ben Marokkóból importált, rovarirtószerrel mérgezett paprikáról, a szalmonellával fertőzött disznósajtról, vagy a rovarürüléket és élő molylárvákat tartalmazó tunéziai mandulás datolyakenyérről, az átlagos fogyasztó nem sokat tehet. Érdemes figyelemmel kísérni a problémás termékekről szóló friss híreket, hogy ne járhassunk úgy, mint azok a vevők, akik péntek este a guargumi-botrányról mit sem tudva bevásároltak az egyes üzletekben „óriási akció” keretében, áron alul kínált, ám az említett állagjavítót is tartalmazó árucikkekből.

Az elmúlt években már szinte mindennaposak voltak a kétes eredetű húskészítményekkel, illetve szennyezett élelmiszerekkel kapcsolatos problémák, és az „átcímkézős-botrány” is óriási port kavart, ám azzal kapcsolatban csak találgathatunk, hogy még hány veszélyes élelmiszer bújik meg észrevétlenül az áruházak polcain.

Forrás: MTI

Őri Katalin

2007-08-06





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass