Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Van értelme a piacok fogyasztóvédelmi ellenőrzésének, mivel a tapasztalatok azt mutatják, a kifogások kisebb súlyúak - mondta Wittich Tamás, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FvF) főigazgatója.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Fogyasztóvédelmi ellenőrzések a piacokon: "kisebb súlyú problémák"

Van értelme a piacok fogyasztóvédelmi ellenőrzésének, mivel a tapasztalatok azt mutatják, a kifogások kisebb súlyúak - mondta Wittich Tamás, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FvF) főigazgatója, szombaton a fővárosi Lehel téri piacon megtartott kormányszóvivői tájékoztatón.

A tájékoztató aktualitását az adja, hogy a kormány pénteki ülésén foglalkozott a fogyasztóvédelemmel – mondta Budai Bernadett, kormányszóvivő.

A kéthónapos országos idegenforgalmi akciósorozat részeként az FvF e hét végén minden régióban több piacot ellenőriz az állategészségügyi hatósággal közösen. A közép-magyarországi régióban az öt helyszín egyike a Lehel téri piac. A szombati országos ellenőrző akció összesítése délutánra készül el.

A főigazgató az MTI érdeklődésére elmondta: az első félévben a mintegy 4 000 élelmiszerellenőrzés 25-30 százaléka volt piaci revízió, és a kifogásolási arány 45-50 százalékot tett ki. A kifogások kisebb súlyúak, bár a vizsgálatokhoz viszonyítva arányuk még mindig magas - mutatott rá. Az ellenőrök próbavásárlást végeznek, és vizsgálják az áru mennyiségét és árát – tette hozzá. Emellett minden esetben ellenőrzik a mérlegek hitelesítését, a csomagolt termékek szavatossági idejét, és azt is, hogy a zöldségek, gyümölcsök megfelelnek-e a bolt által besorolt osztályfokozatnak. Wittich Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy minden piacon található több nyilvános próbamérleg, amelyeken a vevők ellenőrizhetik a termék súlyát. A főigazgató szerint célszerű a kapott nyugtát megőrizni, mert egy esetleges panasz esetén a vevők csak ezzel reklamálhatnak a piacfelügyelőknél vagy az állategészségügyi hatóságnál.

Helik Ferenc, a Fővárosi és Pest megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának főállatorvos-helyettese kiemelte, hogy október 1-jén megalakul az agrártárca alá tartozó egységes állat- és növényegészségügyi szervezet. Utalt arra, hogy az idei első félévben 15 tonna fogyasztásra alkalmatlan húsárut foglaltak le, míg a múlt év hasonló időszakában 35 tonnát. A javulás azt mutatja tette hozzá -, hogy mérhető az ellenőrzések eredményessége.

A kormányszóvivő, Wittich Tamás, és Helik Ferenc egy húsboltot, egy zöldségest, és egy kisebb csirkehúsboltot ellenőrzött a Lehel piacon. A zöldségesnél több szabálytalanságot is tapasztaltak a próbavásárlásnál: nem volt érvényes a mérleg hitelesítése és 17 forinttal túlszámlázták az árut - ezekért várhatóan 100 ezer forint bírságot vetnek ki a bolt tulajdonosára.

Budai Bernadett emlékeztetett arra, hogy szeptember elsején létrejön az egységes fogyasztóvédelmi hatóság, amitől a kormány hatékonyabb, eredményesebb munkát vár, többi között azt, hogy a lakosság biztonságosabb, jobb minőségű élelmiszereket fogyaszthasson.

Forrás: MTI/Hvg

2007-07-30





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass