Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Amerikai kutatók becslése szerint ha az elhízás gyakorisága továbbra is a jelenlegi tempóban nő, 2015-re a kövérség lesz a norma: az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 75 százaléka túlsúlyos és 41 százaléka kórosan elhízott lesz.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

2015-re a kövérség lehet a normális

Amerikai kutatók becslése szerint ha az elhízás gyakorisága továbbra is a jelenlegi tempóban nő, 2015-re a kövérség lesz a norma: az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 75 százaléka túlsúlyos és 41 százaléka kórosan elhízott lesz.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatócsoportja 20, szaklapokban közölt korábbi vizsgálat, valamint a testsúllyal és a táplálkozási szokásokkal kapcsolatos országos felmérések eredményeit elemezték az Epidemiologic Reviews című szaklap hasábjain.

A túlsúly, illetve az elhízás meghatározására egy standard orvosi mérőszámot, a testmagasság és a testsúly alapján számított testtömeg-indexet (body mass index, BMI) használták. Felnőttkorban túlsúlyosnak számít, akinél a BMI értéke 25-nél magasabb, akinél pedig a 30-at is meghaladja, az elhízottnak tekinthető, és fokozottan ki van téve a szívbetegségek, a cukorbetegség és egyes ráktípusok veszélyének.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2003-ban és 2004-ben az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 66 százaléka volt túlsúlyos, illetve elhízott. Különösen aggasztó, hogy a 40 év fölötti fekete nők körében ez az arány 80, illetve 50 százalék. Fokozottan érintettek egyes kisebbségek (például a mexikói bevándorlók és az indiánok), valamint a szociális és gazdasági szempontból hátrányos helyzetű társadalmi régetek.

A fejlett világ népbetegsége a gyerekeket is súlyosan érinti: az Egyesült Államok országos felmérései szerint az amerikai gyerekek és serdülők 16 százaléka túlsúlyos, és 34 százalékukat fenyegeti a túlsúlyosság veszélye.

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy az elhízás az amerikai népesség legkülönbözőbb csoportjaiban megfigyelhető, és az átlagos testsúly valamennyi vizsgált csoportban egyre nő. Az elhízás gyakorisága és mértéke minden valószínűség szerint továbbra is nőni fog, és ha nem sikerült megfékezni, az USA-ban rövidesen ez lesz a vezető halálok a megelőzhető betegségek közül.

Forrás: Origo





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass