Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A hagyományos csomagolású, ártalmatlan fogkrémnek tűnő kínai készítmények igen nagy koncentrátumban tartalmaznak olyan alkoholszármazékokat, amelyek akár halált is okozhatnak.

» Végezetül egy rövid, koránt sem teljes lista a legismertebb mérgező márkákról az Amerikai Nemzeti Népegészségügyi Hivatal jóvoltából:
Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Jönnek a mérgező kínai fogkrémek!

Nagy valószínűséggel július első heteiben árasztják el hazánkat azok a különösen olcsó, ám mérgező ipari anyagokból készített, kínai szájápolási készítmények, amelyeknek egy több ezer tonnás szállítmányát már feltartóztatták és megsemmisítették pár héttel ezelőtt az Egyesült Államok partjainál.

A hagyományos csomagolású, ártalmatlan fogkrémnek tűnő kínai készítmények igen nagy koncentrátumban tartalmaznak olyan alkoholszármazékokat, amelyek akár halált is okozhatnak, főleg kisgyermekek esetében, hiszen ők rendszerint többet nyelnek le a fogkrémből, mint a felnőttek.

A fogkrémek ízesítésében ugyanis egy, általában a fagyálló folyadékokban használt vegyület található: a dietilén-glikol (más néven diglikol), amely 1937-ben, hasonló körülmények között, rövid időn belül több mint száz halálos megbetegedést okozott az Egyesült Államokban – a szer egy vegyész hibájából került a fogkrémbe. Akkor viszonylag gyorsan sikerült lokalizálni az ominózus készleteket: rádión és újságfelhívásokon keresztül hívták fel az emberek figyelmét a halálos vegyületre. Ma azonban jóval elkeserítőbb a helyzet: ezekkel az új, igen tetszetős küllemű és olcsó termékekkel semmilyen világszervezet nem tudja felvenni a küzdelmet.

A közép-amerikai Panamában az elmúlt hónapokban olyan – eperhez hasonlatos ízesítésű – készítményeket találtak a piacokon ezekből az igen veszélyes fogkrémekből, amelyek az egészségügyi határérték ötvenszeresét (!) tartalmazták. De június utolsó heteiben már a hazánkhoz közeli Bosznia-Hercegovinában is feltartóztattak egy egymillió darabos csempészszállítmányt.

Ismerve a déli csempészutak sebességét és hatékonyságát, aligha kétséges, hogy napokon belül hazánkat is elöntik ezek a súlyosan mérgező termékek. Nagyon figyeljünk oda, mit veszünk, főleg, mivel a legtöbb kínai „márka” egy már létező, jó hírű cég termékeit utánozza! Ne üljünk fel az olcsó áraknak!

Végezetül egy rövid, koránt sem teljes lista a legismertebb mérgező márkákról az Amerikai Nemzeti Népegészségügyi Hivatal jóvoltából:

Cooldent Fluoride

Cooldent Spearmint

Cooldent ICE

Dr. Cool Junior

Everfresh Toothpaste

Superdent Toothpaste

Clean Rite Toothpaste

Oralmax Extreme

Oral Bright Fresh Spearmint Flavor

Bright Max Peppermint Flavor

ShiR Fresh Mint Fluoride Paste

DentaPro

DentaKleen

DentaKleen Junior

Forrás: Fuchs Péter/Origo





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass