Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Világszerte még csak egy maréknyi élelmiszergyártó használ hasonló címkét, amely igazolja, hogy az adott élelmiszer nem tartalmaz GM összetevőt.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Moszkva a jövő héttől külön címkével jelöli ...

Moszkva a jövő héttől külön címkével jelöli a génmanipuláció mentes élelmiszereket

Világszerte még csak egy maréknyi élelmiszergyártó használ hasonló címkét, amely igazolja, hogy az adott élelmiszer nem tartalmaz GM összetevőt. Ez az első példa arra, hogy politikai erő - Moszkva város főpolgármestere - tesz erőfeszítést egy ilyen rendszer bevezetésére.

A termék egy hivatalos, önkéntes ellenőrzés lefolytatása után egy éven át viselheti a Moszkva város által neki megítélt " Moszkva GM-mentes terméke" címkét. Az Európai Unióban a 0,9 százalék mennyiséget meghaladó GM összetevőket kell feltüntetni az élelmiszer címkéjén. A környezetvédők szerint azonban ez nem elegendő.

"Azért fontos a vásárló számára ez a címke, mert megtudja belőle, melyik gyártó tartja magát a szigorú ellenőrzéshez a felhasznált élelmiszer-összetevők tekintetében" - nyilatkozta a Greenpeace Oroszország képviselője. A Greenpeace becslése szerint az orosz termékek 80 %-a nem tartalmaz génmódosított összetevőt, a fejlődő országokhoz hasonlóan. Ezzel szemben az Európai Unióban és más gazdagabb országokban az ilyen termékek aránya 20 % körül van...

A gyártók háborognak: a szupermarketek szívesen kedvében fognak járni a moszkvai hatóságoknak azzal, hogy főként GM-mentes címkével rendelkező árukat tartanak majd. Annál is inkább, mert az ötlet a moszkvai főpolgármester ötlete. A tesztelés - pénzbe kerül, minden évben újra, az új, speciális csomagolás - pénzbe kerül, a költséget a fogyasztónak kell állnia.

A kisebb hazai termelőknek még nehezebb lesz vállalni az extra költséget. A nyugati üzletemberek pedig félrevezetőnek tartják, hogy a GM-mentes címke azt sugallja a vásárlónak, hogy az áru egyben jó minőségű is. Van némi szépséghibája a moszkvai tanusítási rendszernek: a tesztelési szisztémája kipróbálatlan, bár már két millió dollárt ráköltött egy moszkvai üzletember a privát laboratóriumok felszerelésére.

Amellett: az élelmiszert vásárló emberek 60 %-át a termék ára érdekli egyedül, 5 %-uk kíváncsi csak a termék összetételére.

Eddigelé egyetlen bio- (organikusan termesztett) élelmiszer boltja van Moszkvának, a Grunwald, ami félóra metrózásra van a városközponttól, egy árnyas külvárosban, ahol a környező lakóparkok és dácsák gazdag hölgyei vásárolnak. Például GM-mentes argentin almát - 12 és fél dollárért kilóját, svéd lazacot - kilónként 80 dollárért. Itt lejjebb mennek majd az árak, ha az új rendelet értelmében a hazai alma - és egyéb - is megkapja a GM-mentes címkét... - mondja a bolt marketing menedzsere.

Egyébként Moszkva közlekedési dugókban fuldoklik, szelektálás nélkül önti ki a háztartási szemetet és rendkívül pazarló a központi fűtési rendszere.

Forrás: Reuters-Planetar/Független

2007-06-27





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass