Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A hőségriadó figyelemfelkeltő volt, de nem változtatott a megszokott életrenden. Bár az elmúlt napokban dél körül már egyetlen forró katlanná váltak a városok, az emberek zöme továbbra is a megszokott rend szerint éli a hétköznapokat. A meghirdetett hőségriadónak ugyanis nincsen látható (kicsit is élvezhető) következménye.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Hőség: elviseljük, de nem alkalmazkodunk

A hőségriadó figyelemfelkeltő volt, de nem változtatott a megszokott életrenden.

A kánikulára - az adott lehetőségeken belül- a kórházak is felkészültek, a mentők sűrűbben szállítanak ellátásra szoruló betegeket a megyeszékhely fekvő-beteg intézményeibe. A forgalom ilyenkor átlagosan 15-20 százalékkal növekszik, a riasztások tendenciája viszont hullámzó.

Az általános tapasztalatok szerint súlyos rosszullétek, gyakoribb hívások, hirtelen bekövetkezett halálesetek inkább a hirtelen jött zivatarok előtt és alatt jellemzők, s amíg a markáns hidegfront egyértelműen a szívbetegeket viseli meg, a tartós hőség a pszichiátriai betegeknek árt talán a legjobban – nyilatkozta Dr. Buda Péter, a regionális mentő vezető főorvosa. A szakember figyelmeztetett a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel fontosságára, amiről legtöbbször az idősebbek feledkeznek meg.

Bár az elmúlt napokban dél körül már egyetlen forró katlanná váltak a városok, az emberek zöme továbbra is a megszokott rend szerint éli a hétköznapokat. A meghirdetett hőségriadónak ugyanis nincsen látható (kicsit is élvezhető) következménye. A szemetes autók épp úgy járnak, mint az elviselhető hőmérsékletű napokon és az építkezéseken sem lazítottak a munkarenden.

Információink szerint eddig csupán az ország egyetlen városában intézkedett a szolgáltató cég arról, hogy a szemétszállítást az éjjeli órákban végezteti, de ő is csak azért, mert két évvel ezelőtt két munkásukat súlyos hőguta miatt kórházba kellett szállítani.

A helyi mentőkben viszont továbbra sincs klíma, a műtők többségében a hőmérséklet szinte elviselhetetlen, a kórtermek ajtai pedig tárva – nyitva állnak. A meleg miatt legfeljebb annyi változás tapasztalható, hogy több esetben kötnek be infúziót.

A városok rendelőintézeteiben sem jobb a helyzet: az épületek tájolása miatt szinte reggeltől estig süti a nap a folyosókon kókadozó betegeket.

Miután a globális felmelegedés ténye már nem csak figyelmeztetés, hanem hazánkban is érezhető valóság, ezért a környezeti változásokkal foglalkozó szakemberek mind sűrűbben hangoztatják: csakis szélesebb körben hozott intézkedésekkel lehetséges hatékonyabb módon alkalmazkodni a változásokhoz.

Ennek egyik módja lehet - követve a mediterrán országok gyakorlatát -, hogy a munkaidőt az időjárási körülményekhez igazítjuk. Az optimista jóslatok szerint ez előbb vagy utóbb bekövetkezik, mert a munkáltatók is rájönnek, hiába ragaszkodnak a megszokott munkabeosztáshoz, ha alkalmazottaik nem képesek 38-40 fokban a tőlük elvárt módon teljesíteni.

Forrás: weborvos.hu





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass