Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Az Egyesült Államok továbbra is rá akarja erőszakolni Európára a génmódosított növényeket, még arra is rá akarják venni az Európai Unió hivatalnokait amerikai kollégáik, hogy kerüljék a “génmódosított” kifejezés használatát - figyelmeztet a Föld Barátai Európa magyar tagszervezete, a Magyar Természetvédők Szövetsége sajtóközleményében, amelyet teljes terjedelmében közreadunk.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Az USA rá akarja erőszakolni az Európai Unióra a génmódosított növényeket

Az Egyesült Államok továbbra is rá akarja erőszakolni Európára a génmódosított növényeket, még arra is rá akarják venni az Európai Unió hivatalnokait amerikai kollégáik, hogy kerüljék a “génmódosított” kifejezés használatát - figyelmeztet a Föld Barátai Európa magyar tagszervezete, a Magyar Természetvédők Szövetsége sajtóközleményében, amelyet teljes terjedelmében közreadunk.

2007. május 30., Brüsszel-Budapest: A Föld Barátai birtokába jutott új dokumentumok nyilvánvalóvá tették, hogy az Egyesült Államok továbbra is nyomást gyakorol az Európai Unióra. Szeretnék elérni, hogy az EU engedélyezze az új génmódosított növények és élelmiszerek forgalmazását, annak ellenére, hogy a Kereskedelmi Világszervezet legutóbbi döntésében elismerte, az EU-nak joga van megvédeni magát a génmódosított növényektől.

Egy belső levélváltásban amerikai tisztviselők még azt is indítványozták, hogy az EU-nak kerülnie kell a “GMO” kifejezést, hogy csökkentsék a politikájukkal szembeni ellenállást. Az Egyesül Államok és a velük szövetséges biotechnológiai cégek még a Kereskedelmi Világszervezetben elindított vita kudarca után is megpróbálják rákényszeríteni a génmódosított élelmiszereket az európai fogyasztókra.

Az Európai Bizottságnak határozott ellenállást kell tanúsítania, és az európai polgárok egészségét, a természeti környezetet és a génmódosítás-mentes élelmiszerhez való jogát kell előtérbe helyeznie néhány óriáscég érdekeivel szemben – jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének (a Föld Barátai Magyarország) programvezetője.

Az említett dokumentumokat – az Európai Bizottság és az Egyesült Államok közötti levelezés és egy találkozó jegyzőkönyvéről van szó – a Föld Barátai Európa a tájékoztatás szabadságára vonatkozó jogszabályok alapján szerezte meg. A dokumentumok rámutatnak az Egyesült Államok elégedetlenségére, mivel az EU nem tudja “normalizálni” a mezőgazdasági biotechnológiai termékek kereskedelmét, és a tagállamok ellenállása miatt “hiányzik a politikai akarat, az EU génmódosított szervezetekre vonatkozó rendszerének működtetésére”.

Az Egyesült Államok arra próbálja rávenni az Európai Bizottságot, hogy

* hagyja figyelmen kívül a hatásvizsgálatok alapján felmerült aggályokat és gyorsan dobja az európai piacra a génmódosított növényeket; * járuljon hozzá az Egyesült Államok által kívánatosnak tartott génmódosított növények európai piacion történő értékesítésének felgyorsított engedélyeztetéséhez;

* engedélyezzék a sok vitát kiváltott génmódosított repcét annak bizonyítékaként, hogy a Bizottság enged az amerikai nyomásnak, a legfőbb EU döntéshozók cselekedjenek az USA politikájával összhangban, és kötelezzék el magukat a génmódosított szervezetek EU-szintű engedélyezésére;

* töröljék el a tagállamok által meghozott tilalmakat;

* gyengítsék az EU-ban nem engedélyezett génmódosított szervezetekből származó génszennyezésre vonatkozó normákat.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) az ősszel hozta nyilvánosságra a génmódosított szervezetek ügyében meghozott döntését, amelyben nem voltak egyértelmű győztesek vagy nyertesek. A WTO nem kérdőjelezte meg a tagállamok jogát arra, hogy szigorú törvényeket hozzanak a biológiai biztonság érdekében; és azt sem kérdőjelezte meg, hogy egyes országok betilthassanak egyes génmódosított szervezeteket. A panasz benyújtása idején hatályban lévő tilalmakat csupán technikai szempontból kifogásolta a WTO.

Forrás: független

2007-06-11





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass