Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Gyermekhalandóság és a Tamiflu kapcsolata.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Gyerekekre veszélyes lehet a Tamiflu

Az amerikai hatóság az elmúlt 13 hónapban bekövetkezett tizenkét gyermekhalál és több tucat esetben dokumentált, pszichés zavart, hallucinációt okozó mellékhatás miatt memorandumot tett közzé a madárinfluenza leghatékonyabb terápiás gyógyszereként világszerte ismert Roche-készítménnyel, a Tamifluval kapcsolatos aggályokról.

A halálesetek és a súlyos mellékhatások mindegyikét Japánban regisztrálták, ahol rendkívül elterjedt a Tamiflu alkalmazása a szezonális influenza kezelésére. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrző hatóság, az FDA (US Food and Drug Administration) bejelentése szerint „aktív kommunikációt” folytat a japán társszervvel a tragikus esetekről.

A Tamiflut gyártó Roche illetékese ugyanakkor úgy nyilatkozott, nincs ok-okozati összefüggés a gyógyszer alkalmazása és a bekövetkezett halálesetek között, szerinte az ügyet felfújták. Japánban 24,5 millió páciensnél alkalmazták a Tamiflut, közülük 11,6 millió gyermekkorú volt. A Roche szerint a gyermekhalandóság rizikóját nem növeli, hanem csökkenti a Tamiflu, alacsonyabb a halálozási arány a Tamifluval kezeltek, mint az influenzás betegek összessége között.

A Financial Times emlékeztetett, hogy az elmúlt hónapokban megugrott kereslet nyomán a Roche egymilliárd dollár forgalmat kalkulált az idei évre a Tamifluból. Az amerikai bejelentés nyomán a svájci gyógyszergyártó részvényeinek árfolyama 3 százalékot esett csütörtökön.

A Roche egyébként évi 300 millió adagra futtatja fel a Tamiflu-gyártást, hogy ki tudja elégíteni a világpiacon jelentkezett többlet-igényt. Mint ismeretes, George W. Bush elnök a minap egymilliárd dolláros készletbeszerzést jelentett be vírusellenes gyógyszerből, és további 50 kormány is megrendelte már a készítményt.

A most nyilvánosságra hozott aggodalmak az USA-ban termelő GlaxoSmithKline malmára hajthatják a vizet, a brit-amerikai gyógyszergyártó Relenza nevű készítménye ugyanis jelenleg a Tamiflu egyetlen világszerte elismert riválisa.

Forrás:hvg.hu





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass