Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A transz-zsírsavak gátolják a vér áramlását az erekben.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A transz-zsírsavak gátolják a véráramlás szabályozását

A margarinokban - 'keményített', azaz részben hidrogénezett növényi olajokban - levő transz-zsírsavak szinte minden feldolgozott élelmiszerben megtalálhatók. Az Illinois Egyetem (Urbana-Champaign) emeritus professzora, Fred Kummerow, aki már csaknem 60 éve kutatja a zsírsavak biokémiáját, arról számol be az Atherosclerosis című nemzetközi orvosi folyóiratban, hogy a transz-zsírsavak felborítják azt a sejtmechanizmust, amely a vért az erekben mozgásban tartja.

Kummerow azzal kezdi, hogy leírja a szívbetegség két fő okát: a véralvadékot a koronáriás artériákban és az atheroszklerózist (az érelmeszesedést), amelynél plakkok (lerakódások) képződnek az artériák falán, és azok akadályozzák a vér áramlását.

A transz-zsírsavak a szívbetegség mindkét okához hozzájárulnak - mondja Kummerow.

A transz-zsírsavak hidrogénezéssel keletkeznek az olajokban: ez annyit tesz, hogy hidrogént buborékoltatnak át forró növényi olajon, megváltoztatva az olajban levő esszenciális zsírsavak kettős kötését, 'telítve' a 'telítetlen' szénláncokat hidrogénnel. Mivel a kettős kötések rigidek (merevek), a megváltoztatásuk kiegyenesíti vagy elcsavarja a zsírmolekulákat egy új konfigurációba, ami megváltoztatja a zsírok tulajdonságait; például a margarin kenhetővé, krémessé válik.

Kummerow, aki már a 94. évében jár, és életének nagyobb részét a lipidek biokémiájának tanulmányozásával töltötte, régóta amellett érvel, hogy a transz-zsírsavakat be kell tiltani az élelmiszerekben. A transz-zsírsavak gátolják a szervezetet bizonyos funkcióinak végzésében. És mivel ezek a hatások kevéssé nyilvánvalóak, a kutatók nagy része nem foglalkozott a transz-zsírsavak fogyasztásának betegségokozó következményeivel - állítja Kummerow.

A transz-zsírsavak kiütik a helyükről - miközben nem tudják helyettesíteni - az omega-6 és az omega-3 zsírsavat. Márpedig ezekre a szervezetnek szüksége van, többek között a véráramlás szabályozásához. Kutatások bizonyítják, hogy a transz-zsírsavak növelik az alacsony sűrűségű lipoproteinek (LDL koleszterin) mennyiségét a vérben - ami szintén hozzájárul a szívbetegséghez.

A transz-zsírsavak fokozzák a gyulladást az artériákban. Megváltoztatják a sejtmembránok összetételét, emiatt azok 'eresztik' a kalciumot. Gyulladás, magas LDL koleszterinszint és meszesedett artériák - ez jellemzi az atheroszklerózist.

Továbbá: a transz-zsírsavakról kimutatták, hogy gátolnak egy enzimet, amely az omega-6 - linoleic - esszenciális zsírsavakat arachidonsavvá alakítja. Ez utóbbi volna szükséges a prosztaciklin (véráramlás-javító) és a thromboxan termeléséhez (szabályozza a véralvadék keletkezését, amely a sebgyógyuláshoz nélkülözhetetlen). Az étolaj-ipar úgy vélte, a problémát meg lehet oldani azzal, ha egész egyszerűen több omega-6 (linoleic) zsírsavat adnak a részben hidrogénezett olajokhoz, zsírokhoz. Kummerow és csapata kiderítette, hogy az extra linoleic sav nem oldja meg a problémát.

"A transz-zsírsavak akkor is meggátolták az arachidonsav-szintézist, ha fölöslegben állt rendelkezésre a linoleic sav." Emellett - mint a professzor újabb kutatása rámutat - a transz-zsírsavak csökkentik a prosztaciklin mennyiségét is, amely a vér áramlásának fenntartásához szükséges. Így sokkal könnyebben kialakulhat véralvadék - és hirtelen halált is előidézhet.

Kummerow úgy gondolja, hogy az élelmiszerek címkéjén feltüntetni a transz-zsírsav tartalmat nem elégséges védelem, és félrevezető eszköz. Mert bármely élelmiszert, amelynek egy adagjában kevesebb, mint félgramm a transz-zsírsav, úgy kell tekinteni, hogy nem tartalmaz transz-zsírsavat. Ezért az emberek - tévesen - azt hihetik, hogy amit esznek, az transz-zsírsav-mentes.

"Menjenek be az élelmiszerboltba. Hasonlítsák össze a margarinok címkéit. Némelyiken az áll, hogy zéró transz-zsírsav. Ez nem igaz. Amiben részben hidrogénezett olaj van, annak tartalmaznia kell transz-zsírsavat."

"Be kell tiltani a transz-zsírsavat, meg lehet spórolni a címkézés költségét, az orvosi költségeket - és életeket."

Forrás: EurekAlert /Független





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass