Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A globális felmelegedés miatt meghosszabbodik a növények tenyészidőszaka.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Korábban kezdődik a pollenszezon

A globális felmelegedés miatt meghosszabbodik a növények tenyészidőszaka: a tavasz ma már 14 nappal hamarabb köszönt be, mint 20 évvel ezelőtt. Ebből következik, hogy korábban kezdődik a pollenszezon - és ősszel tovább tart.

A kellemetlen változásokat azonban nem csak a hosszabb időtartamban lehet észlelni: az allergén pollent termelő fák (mint a tölgy és a hikoridió) elfoglalják az általában nem allergén fenyvesek helyét. Ez utóbbiak a meleg elől északabbra, hűvösebb területre húzódnak, kisebb területre korlátozódnak.

Tudományos bizonyíték van rá, hogy a parlagfű gyorsabban növekszik, ahogy a széndioxid-szint emelkedik a légkörben. Nagyobbra nő, több és allergénebb pollent termel...

Az Amerikában honos mérges szömörce vagy más néven mérgező borostyán, amely a bőrrel érintkezve kontakt dermatitiszt (heves viszketést, fájdalmat, kiütést) okoz, jobban el fog terjedni és még mérgezőbbé válik a klímaváltozással. A magasabb széndioxid-szint miatt a növény az allergizáló urushiol vegyületnek még erősebb változatát termeli - mondják a szakértők.

A kellemetlen változásokra az amerikai National Wildlife Federation és az Asthma and Allergy Foundation of America szervezetek figyelmeztetik a lakosságot, nem különben a kormányzatot, hiszen az allergiák és az allergiás asztma megbetegedések közvetlen költségei ma is 32 milliárd dollárra rúgnak.

Forrás: Reuters-Planetark/Független





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass