Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A vízoldékony rostok szerepe létfontosságú.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Rostok immunjavító hatása

A zab, az árpa, az alma, az eper, a sárgarépa, a diófélék, a babfélék, lencse vízoldékony rostokkal rendelkeznek (például nyák van a zabban, pektin van az almában) - szemben a búzakorpával, teljes kiőrlésű gabonával, teljes gabonaszemmel, amelyek vízben nem oldódó rostokat tartalmaznak.

Ez utóbbiak az emésztőrendszeri daganatok ellen védenek azzal, hogy a táplálék gyorsabb áthaladását segítik az emésztőrendszeren, míg a vízoldékony rostok a egy gyulladásellenes fehérje - az interleukin-4 - termelését növelik meg a szervezetben - állapították meg az Illinois Egyetem kutatói.

"A vízben oldódó rostok megváltoztatják az immunsejtek jellegét - azok gyulladáskeltőből gyulladásellenes tulajdonságúvá válnak, gyógyító sejtekké, amelyek segítenek hamarabb kigyógyulni a fertőzésből" - mondja Gregory Freund professzor (Illinois Egyetem - Urbana-Champaign - Orvostudományi Intézet).

Állatkísérletben hat héten át egereknek alacsony zsírtartalmú táplálékot adtak: az egyik csoport kísérleti állat vízben oldható rostot, a másik vízben nem oldható rostot kapott. Hat hét elteltével, az egerekben lipopoliszaharid injekcióval bakteriális fertőzést imitáltak.

"Két órával az injekció után a vízoldékony rosttal etetett egerek feleannyira voltak csak betegek, mint a másik csoport, és feleannyi idő alatt jöttek teljesen rendbe. Már hat hét alatt megmutatkozott a mélyreható, pozitív változás az immunrendszerükben" - mondta a kutatócsoport egyik tagja.

A vízoldékony rostoknak közvetlen gyulladásellenes hatásuk van, emellett immunrendszer-építő hatásuk is. A kutatók reményei szerint az elhízáshoz kapcsolódó gyulladásos betegségekben - cukorbetegség és szívbetegségek ellen - is védelmet nyújtanak.

Forrás: EurekAlert / Független





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass