Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A K-vitaminnak alapvető jelentősége van az időskori, krónikus betegségek megelőzésében.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A K-vitamin volna az öregség-betegség elleni gyógyszer?

A K-vitamin vagy egyáltalán nem szerepel a multivitamin-készítményekben, vagy elenyésző mennyiségben, egyáltalán nem jelentőségének megfelelő súllyal - mondják a kutatók -, pedig az öregedés betegségeit ez a vitamin képes kivédeni.

Táplálkozásunk során pedig sajnos, nem fogyasztunk annyi sötétzöld leveles növényt (spenótot, brokkolit, mángoldot) amennyire szükségünk lenne megfelelő K-vitamin ellátásunkhoz.

Márpedig a K-vitaminnak alapvető jelentősége van az időskori, krónikus betegségek megelőzésében: az érelmeszesedés, a szív- és érrendszerei betegségek, a csont törékenységének megelőzésében - sőt, lehetséges, hogy a rák kivédésében is.

Az Oakland Gyermekkórház Kutatóintézetének tudósai ellenőrizték és megerősítették ezt a 2006-ban kifejtett Ames-elméletet.

Az elmélet lényege: a korral járó betegségek (rák, szívbetegség, elmebeli hanyatlás) és maga az öregedés is, lehetséges, hogy egy, az evolúció során kialakult, nem-szándékolt következménye azoknak a mechanizmusoknak, amelyeknek feladata védeni a szervezetet az esetleges, alkalmilag előforduló vitamin- vagy ásványi anyag-elégtelenség ellen.

Amennyiben ez az elmélet helytálló, nagy közegészségügyi jelentősége van, hiszen az emberek jó része többé vagy kevésbé vitamin-, illetve ásványi anyag-hiányos.

Fontos, hogy fel lehessen állítani az optimális vitamin-ásványi anyag standardot - és talán még a hiány alapján a krónikus betegséget tüneteinek jelentkezése előtt fel lehet fedni.

A K-vitamin nevét a 'koaguláció'-ból - ami véralvadást jelent - nyerte, mert a 16 fehérjéből, aminek megfelelő működése a K-vitaminhoz köthető, 8 a véralvadással van összefüggésben. A többi, K-vitamin-függő fehérje a csontrendszer, az artériák és az immunrendszer működésében játszik szerepet.

Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban az ajánlott napi bevitelnél kevesebb K-vitamint fogyasztanak az emberek, bár a szakértők azt mondják, hogy a jelenlegi ajánlásoknál többre van szükségünk.

Forrás: EurekAlert





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass