Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Az uszodák klórozott vize és klóros levegője biztosabban 'kihozza' az allergiát.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Biztosabb az allergia a klóros víztől, mint a dohányfüsttől

Az uszodák klórozott vize és klóros levegője biztosabban 'kihozza' az allergiát, szénanáthát, asztmát az arra hajlamos gyerekből, mint a mások cigarettafüstje - állítja kutatásai alapján Dr. Alfred Bernard toxikológus, a belgiumi Louvain Katolikus Egyetem munkatársa.

"Új adataink világosan mutatják, hogy az úszók légutait irritálják úszás közben az uszoda vizének klórszármazékai, és ez nagyon erős 'rásegítő' hatást gyakorol az asztma és a légzőszervi allergiák, mint a szénanátha és az allergiás rinitisz kifejlődésére" - mondja a kutató. "Ezeknek a kémiai anyagoknak úgy tűnik, sokkal jelentősebb a hatása a gyerekek és serdülők légzőszervi egészségére - legalább ötször akkora -, mint amit a környezeti dohányfüst jelent" - fűzte hozzá Dr. Bernard.

"Kevés a kétségünk afelől, hogy az úszómedencék klórozott vize jelentős tényező a nyugati világ allergiás betegség-járványában." Mostani vizsgálatukban Bernard doktor és munkatársai 733 (klórozott vizű medencében úszó) serdülő -13 - 18 év közöttiek - légzőszervi egészségét hasonlították össze egy kontrollcsoportéval, akik nem klórozott vizű medencében úsztak. A kontrollcsoport medencéjének vizét réz és ezüst vegyülettel fertőtlenítették.

Az allergiára hajlamos serdülők között a szénanátha 3,3-szor, illetve 6,6-szor volt gyakoribb, ha klóros vízben úsztak legalább 100 órát. A légzőszervi allergiás betegségek kialakulásának esélye a klóros vízben eltöltött idő mennyiségével együtt növekedett. Ugyanez volt a helyzet az asztma esetében is: minél hosszabb volt az expozíció, annál gyakoribb volt a betegség előfordulása. A réz és ezüst vegyülettel fertőtlenítés nem befolyásolta az allergiás betegségek kialakulását. "Az egyetlen értelmes magyarázat ezekre a jelenségekre" az, hogy a mérgező klórvegyületek a vízben, illetve a víz felszíne fölött a levegőben, elváltozásokat okoznak a légutakban, előmozdítva ezzel az allergiás betegségek kifejlődését.

"Bizonyára nem véletlen, hogy azokban az országokban a legnagyobb az asztma és a légzőszervi allergiák előfordulása, ahol a legnépszerűbbek az uszodák. "

Megfelelően szabályozni kell az uszodák vizében és levegőjében ezeknek az irritáló anyagoknak a jelenlétét - vonja le a következtetést Dr. Bernard.

Forrás: Reuters-Planetark/ Független





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass