Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Az Észak-Dakota Egyetem kutatói pilótákon tesztelték: hogyan hat a szellemi teljesítményükre az étrend.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A szellemi teljesítmény tükrözi az étrendet?

A vizsgálatban résztvevő pilótákat véletlenszerűen sorolták be, melyik étrenddel kezdik az étrend-sorozatban való részvételt. Az étrend-sorozat a következő típusú táplálkozási rezsimekből állt: magas zsírtartalmú, magas szénhidrát tartalmú, illetve magas fehérje tartalmú táplálék.

Minden egyes étrend alkalmával a kutatók értékelték a pilóták repülési teljesítményét repülőgép-szimulátoron végzett munkájuk alapján és pszichológiai tesztek segítségével.

Úgy találták, hogy lényegesen jobban teljesítettek azok a pilóták, akik magas zsírtartalmú vagy magas szénhidrát tartalmú étrenden éltek, mint azok, akiket magas fehérjetartalmú diétán tartottak.

Az elemzés kimutatta, hogy az elfogyasztott táplálék fehérjetartalma, a szerotonin szint, az irritabilitás (ingerültség) szintje magyarázta a résztvevők kognitív (tanulás-emlékezés) repülési teljesítmény pontjainak 15 %-át.

A kutatók felfigyeltek arra, hogy a reakcióidő lényegesen gyorsabb volt azoknál a résztvevőknél, akiket magas zsírtartalmú étrenden tartottak - különösen a nagyobb memóriaterheléseknél.

A magas fehérje tartalmú étrenden lévők lényegesen rosszabbul teljesítettek, mint akár a magas zsírtartalmú, akár a magas szénhidrát-tartalmú diétát követők.

Különösen érdekes volt, hogy a tápláléknak már egészen kicsi megváltoztatása is jelentősen befolyásolta a rövidtávú memória (munkamemória) teszten szerzett pontokat.

"Ez a kutatás jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy megértsük, milyen hatással lehet a táplálkozás a tanulásra, az emlékezésre és a teljesítményre" - mondja az egyik kutató. "További kutatásra van szükség, ha meg akarjuk tudni, miként lehet csökkenteni a pilóta hibájából bekövetkező repülőgép-balesetek számát."

Forrás: EurekAlert/ Független





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass