Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Ismert tény, hogy a ráksejteknek sokkal több glükózra van szükségük, mint az egészséges sejteknek.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A cukor táplálja a daganatot?

1923 óta ismert az a tény, hogy a ráksejteknek sokkal több glükózra van szükségük, mint az egészséges sejteknek. A sejteknek a növekedéshez - legyen az egészséges sejt vagy tumorsejt - egyaránt glükózra (szőlőcukorra) és glutaminra (egy bizonyos fehérje) van szükségük. Eddig azt feltételezték a tudósok, hogy a glükóz (cukor) és glutamin fehérje, egymástól függetlenül végzi feladatát.

Nem így van, a két anyag csak együttesen képes előmozdítani a sejtnövekedést - állapították meg az Utah Egyetem onkológus kutatói. Ha nem rendelkezik a szervezet elegendő glutaminnal, a cukorfelhasználás is leáll.

A MondoA nevű fehérjét vizsgálták a kutatók, amely a gének ki- és bekapcsolását végzi. Ez a bizonyos fehérje, ha glutamin is jelen van, megakadályozza egy tumorszupresszor (ráksejt keletkezését gátló) génnek a kifejeződését (TXNIP), lehetővé válik a sejtek cukorfelvétele és a daganat növekszik.

A kutatók szeretnék teljesen megérteni a folyamatot, hogy a glükóz (cukor) felhasználást blokkolhassák, ami a rákbetegség kezelésében hasznos lenne.

Forrás: Science Daily/Független





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass