Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A Parkinson-kór okai között már jó ideje gyanítják a növényvédőszereket.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A rovarölőszerek a veszélyesek az emberi idegrendszere

A Parkinson-kór okai között már jó ideje gyanítják a növényvédőszereket (rovarirtó, gyomirtó, gombaölő szereket), de eddig nem vizsgálták, hogy ezek közül melyek hozhatók összefüggésbe ezzel a gyakori idegrendszeri megbetegedéssel. Most kiderült, hogy a szerves klór tartalmú rovarölőszerek a legveszélyesebbek az emberi idegrendszerre. *A Parkinson-kórban ismeretlen okból elhalnak az agy egy bizonyos területének idegsejtjei, amelyek a testmozgást, a testtartást és az egyensúlyozást szabályozzák.

A francia Nemzeti Egészségkutató Intézet és a párizsi Pierre és Marie Curie Egyetem igen alapos kutatást végzett e tárgyban francia mezőgazdasági munkások körében, akik foglalkozásuknál fogva rendszeresen ki vannak téve peszticid-expozíciónak.

Foglalkozás-egészségügyi orvosok a résztvevő személyekről összeállították az egész életük során kapott peszticid-ártalmak részletes jegyzékét, emellett meglátogatták a mezőgazdasági üzemeket, hatalmas mennyiségű adatot gyűjtve össze peszticid-expozíciókról (növényvédőszer ártalmainak kitettségről).

Feljegyezték a farm méretét, a termesztett növények típusát, a farmon nevelt állatállományt, milyen peszticideket használtak, az év mely szakában, milyen gyakorisággal, milyen huzamosan, milyen permetezési technikával - és évente milyen gyakori volt, és mennyi időn át tartott a peszticid-expozíció.

A kutatók azt találták, hogy a vizsgált mezőgazdasági munkások közül a Parkinson-kórban szenvedők munkájuk során sokkal gyakrabban és huzamosabban (több éven át, több órán át) voltak kitéve peszticid-ártalomnak.

A peszticidek három osztályából: rovarölőszer, gyomirtószer, gombaölőszer - a legártalmasabbnak a rovarölőszerekkel való munka bizonyult. Azoknak a férfiaknak, akik rovarölőszerekkel dolgoztak, kétszer akkora volt a kockázatuk arra, hogy Parkinson-kórban megbetegedjenek.

"Kutatási eredményünk támogatja azt a hipotézist, hogy peszticideknek való kitettség a foglalkozás körében idegrendszeri degeneratív megbetegedéshez vezet" - mondta a kutatásvezető.

Ez a megállapítás felveti a kérdést: az alacsonyabb környezeti peszticid-terhelés, ami a levegő, a víz, az élelmiszer útján éri az embereket, milyen hatást gyakorol az egészségükre. Ez további kutatást igényel.

Forrás: Wiley Blackwell Publishing/Független





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass