Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A levegőszennyezettség növeli a szívrohamok és a halálozások számát.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Környezeti szívbetegség, környezeti magasvérnyomás

A szívbetegséget - úgy szoktunk rá gondolni - genetikai tényezők és a helytelen életmód: nem megfelelő táplálkozás, kevés mozgás okozza. Most meg kell tanulnunk egy új fogalmat: környezeti ártalom miatti szívbetegség, amivel az environmental cardiology (környezeti kardiológia) foglalkozik. Ez az újtípusú betegség nem másból származik, mint abból, hogy kénytelenek vagyunk levegőt venni, akkor is, ha az szennyezett.

Egyre gyűlik a bizonyíték, hogy a mikroszkopikus méretű részecskeszennyezés (finom és ultrafinom részecskék) a levegőben növeli a szívrohamok és a halálozások számát. A leginkább érintett rétegek: az idősek, a koronáriás szívbetegek, - de már arra is vannak adatok, hogy a cukorbetegek, a nők és az elhízott emberek is az átlagosnál nagyobb veszélyben vannak a szennyezett levegőjű városokban.

Az a megfigyelés, hogy növekszik a szívroham kockázata - a járművek szennyezte levegőben előző nap eltöltött idővel arányosan -, oda vezetett, hogy a füstben megtalálható aldehideket is gyanúba fogták. (Ezek a mérgező vegyületek mindenféle füstben, a járművek füstjében és a dohányfüstben egyaránt fellelhetők.)

Aruni Bhatnagar a Louisville Egyetem kutatója állatkísérletekben kimutatta, hogy az aldehidek megemelik a vér koleszterinszintjét, és olyan enzimeket aktiválnak, amelyeknek következtében az erek fala megreped a lerakódott plakkok mentén, vérrög keletkezik, ami elzárhatja az artériát, és szívrohamot válthat ki.

Robert Brook a Michigan Egyetem kutatója a levegőszennyezés és a magasvérnyomás közötti összefüggést vizsgálta. A finom és az ultrafinom (por)részecskék bejutnak a tüdőbe, majd a vérerekbe. A szennyezőanyag belégzése után 15 percen belül igen gyors vérnyomásemelkedés alakul ki. Az erek gyulladáskeltő anyagok kibocsátásával reagálnak a szennyező, idegen anyagra. A gyulladáskeltő válaszreakció már önmagában is ártalmas az erekre.

Ez év április 21-én, New Orleans-ban rendeznek szimpoziumot a Szívbetegségek Környezeti Tényezői címmel. Ezen Dr. Bhatnagar beszél majd az aldehid-expozícióval összefüggő szívbetegségről, Dr. Brook a levegőszennyezés és a magasvérnyomás kapcsolatáról. Előadásokra kerül sor még ezen kívül az ultrafinom (por)részecskék hatása az érelmeszesedés kialakulására és a levegőszennyezés és a sztrók kapcsolata témában is.

Forrás: American Physiological Society /Független





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass