Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Kaliforniai kutatóknak olyan oltóanyagot sikerült kifejleszteniük, amelyet egy másfél hónapos kezelés során mindössze hatszor kellett beadni ahhoz, hogy jelentős mértékben csökkenjenek a parlagfű által kiváltott allergiás tünetek.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Ígéretes vakcina a parlagfű allergiás tüneteinek enyhítésére

A Johns Hopkins Egyetemen végzett klinikai vizsgálat eredményei a résztvevők csekély száma ellenére is reményt keltőek, hiszen a hathetes kezelés az összes betegnél hatékonyan csökkentette a parlagfű okozta szénanátha tüneteit. A huszonötfős csoportból tizennégy személyt oltottak be a hatóanyaggal, a maradék tizenegy résztvevőnek pedig placebót, vagyis a vakcina hatóanyagát nélkülöző készítményt adtak be. A vakcinával kezelt csoport tagjai a parlagfű virágzásának idején 60%-kal több tünetmentes napról számoltak be a kontrollcsoporthoz képest, ami a vizsgálat második évében is fennmaradt, annak ellenére, hogy a betegek nem kaptak újabb emlékeztető oltásokat - olvasható a WebMD híroldalán.

Az új oltóanyag egy baktériumból vett, speciális DNS-darabkát tartalmaz, amely képes hozzákötődni a légutakban található ún. dendritikus sejtek receptoraihoz. A bakteriális DNS ezáltal olyan immunreakciót képes beindítani az emberi szervezetben, ami nagymértékben csökkenti a parlagfű által kiváltott allergiás reakció nagyságát. A vakcina hozzákapcsolja a parlagfű pollenrészecskéit az említett bakteriális DNS-hez, így amikor a DNS-darabka a pollenrészecskével együtt a receptorokhoz kötődik, beindul az említett immunreakció. „Az eljárás lényege, hogy immunrendszerünk a DNS-sel összekapcsolt parlagfű pollent nem allergénként, hanem bakteriális anyagként azonosítja, ezért a pollenekre adott allergiás reakció helyett a jótékony hatású immunválasz indul be” – mondta David Brodie, a kutatás egyik résztvevője. Az oltóanyag hatására jelentősen csökken a szénanátha tüneteinek kiváltójaként számon tartott hisztamin molekulák száma, emiatt enyhül a szem könnyezése, az orrfolyás és a tüsszögés. A vakcina így nagy valószínűséggel azoknak is megoldást kínálhatna, akik nem reagálnak elég erősen az allergiás tünetek enyhítésére hagyományosan használt antihisztaminos kezelésre.

Forrás: origo





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass