Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Sportprogramok csak kismértékben befolyásolják a gyermekek súlyát.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Az iskolai torna hasznos, és kismértében fogyaszt

Az iskolai egészségnevelő- és sportprogramok annak ellenére is hasznosak, hogy csak kismértékben befolyásolják a gyermekek súlyát és iskolán kívüli aktivitását. Egy összefogó áttekintés eredményei az iskolai sport hatását elemzik.

A kutatás során kiderült, hogy az iskolai sportprogramok növelik azt az időt, amit a gyermekek mozgással töltenek, és csökkenti a tévézés idejét. Csökkentik továbbá a koleszterinszintet és javítják a tüdőkapacitást. Ezek a programok azonban csak kismértékben befolyásolják a gyermekek testsúlyát, vérnyomását vagy szabadidős tevékenységét.

A testmozgás hiányára kulcsfontosságú tényező közel kétmillió halál hátterében az USA-ban, és erre vezethető vissza az szívbetegségek egynegyede. A már gyermekkorukban is túlsúlyos embereknél gyakrabban alakul ki koszorúsér-betegség felnőttkorban. A mozgás segít az egészséges testsúly megtartásában, de több vizsgálat is arra a következtetésre jutott, hogy a legtöbb gyermek nem mozog annyit, hogy annak előnyös hatása legyen az egészségre. A WHO az iskolákat tette felelőssé azért, hogy népszerűsítse a sportolást a gyermekek között.

A kutatók 26 vizsgálatot dolgoztak föl, amelyek az ausztrál, dél-és észak-amerikai, és európai iskolai sport promóciós programokkal foglalkoztak. A legtöbb vizsgálat célja az volt, hogy az előnyök hangsúlyozásával és az iskolai tornaórák számának növelésével próbálja a gyermekeket több mozgásra ösztönözni.

„Tudva, hogy legalább néhány előnye van ezeknek a változásoknak, javasoljuk, hogy az iskolákban tovább folytatódjanak a sport promóciós programok. A rendezvényeken szükség lenne a közegészségügy szakembereinek támogatására, illetve a tanárok és szülők pozitív példájára” – fogalmaztak a kanadai kutatók.

A szerzők szerint az iskolákban meg kellene oldani, hogy a zsúfolt órarendbe minden nap beilleszthetők legyenek olyan programok, amelyek kapcsán sportolni lehessen, és hetente legalább egyszer lehetőség legyen élénk sportolásra. „Az iskoláknak különösen jó lehetőségeik vannak arra, hogy megtanítsák a gyermekeknek, hogyan éljenek egészségesen és kerüljenek el egy krónikus betegséget. A napi program egészséges felépítésével olyan életmódot alakíthatnának ki, ami később akár egy életen át kitarthatna.”

A kutatók arra is szolgálnak magyarázattal, hogy ezek a programok miért nincsenek előnyös hatással a gyermekek súlyára és vérnyomására. „A tornaórák szorosan kapcsolódnak az iskolai munkához, ezért a gyerekek gyakran úgy érzik, csak még többet kell dolgozniuk. Talán a népszerűsítés lényege az lenne, hogy a fiatalok szórakozhassanak, mozgás közben érdekes és kalandos programokon vegyenek részt.”

Forrás: InforMed





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass