Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A legújabb kutatások felvetették, hogy kapcsolat van a foszfátbevitel és a tüdőrák kockázata között.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A foszfátok emelik a tüdőrák kockázatát

A legújabb kutatások felvetették, hogy kapcsolat van a foszfátbevitel és a tüdőrák kockázata között. A foszfát a természetben is megtalálható anyag, a táplálékkal együtt jut be a szervezetbe. Számos mesterséges vagy feldolgozott élelmiszerben is megtalálható, például süteményekben, kólában, hús- és baromfitermékekben, sajtokban, konzervekben, fogkrémekben is.

Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine lapjain jelent meg az a beszámoló, amiben koreai tudósok leírják: ahogy emelték a kísérleti egerek táplálékának foszfáttartalmát, a tüdőrákra hajlamos rágcsálóknál nagyobb, és gyorsabb előrehaladást mutató daganatok alakultak ki.

Ennek fényében a kutatók szerint „szigorú szabályozásra lenne szükség az élelmiszerek foszfáttartalmával kapcsolatban, ezzel részben megelőznénk a tüdőrákot, és segítenénk a megbetegedett egyének gyógyulását.”

A kutatók nem vizsgálták a foszfát és a tüdőrák kapcsolatát embereknél.

A foszfát egy fontos alkotója a tápláléknak, a fölöslegesen sok foszfát azonban módosíthatja a sejtekben zajló folyamatokat, a kémiai jelátviteli utak befolyásolásával pedig tüdőrák kialakulásához is vezethet.

Szakértők szerint ez a vizsgálat csak igen korlátozottan alkalmas következtetések levonására, és nem hasonlítható össze az élelmiszeriparban zajló számtalan toxikológiai vizsgálattal.

Tudományos szempontból nem valószínű, hogy az étrend egyszerű változtatásával hatékonyan lehessen megelőzni egy olyan összetett betegséget, mint a tüdőrák, ami hátterében számos tényező kimutatható, és leggyakrabban a dohányzással hozható összefüggésbe.

Forrás: InforMed





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass