Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A dohányosok agyáról 24 órával a dohányzás abbahagyása előtt és után készített felvételek fokozott aktivitás mutattak.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Leszokás a dohányzásról: segítség nélkül nem megy

Egy új kutatás szerint a dohányosok agyáról 24 órával a dohányzás abbahagyása előtt és után készített felvételek fokozott aktivitás mutattak az agynak a vággyal, a megkívánással kapcsolatos részében, amikor az illetőnek olyan fotókat mutattak, amelyeken valaki épp cigarettázott.

A tanulási szokásokért illetve gépiesen ismétlődő tevékenységekért (pl. kerékpározás, fogmosás) felelős agyi területen tapasztaltunk aktivitást – mondja Joseph McClernon, a Duke-egyetem viselkedéstudományi részlegének pszichiáter professzora. Ha a dohányosok a leszokás után találkoznak ezekkel a jelekkel, akkor az agy automatikus válaszokkal kapcsolatos része aktiválódik, tehát a leszokás talán nem is annyira tudatos irányítás kérdése.

Így ha segíteni akarunk valakinek leszokni, akkor az többet jelent, mint csupán azt mondani neki, hogy álljon ellent a kísértésnek. Segíteni kell megtörni a megszokás által rögzült reakciót. Segítség nélkül a leszokni vágyóknak mindössze 5 százaléka sikeres. A legtöbben újra rágyújtanak. Megpróbáljuk megérteni, hogyan megy végbe ez a folyamat az agyban, és ez a jelenlegi kutatás egy lépéssel közelebb vitt ehhez.

A vizsgálatban résztvevő másik kutató, Jed Rose szerint a nikotintapasz és a nikotinmentes cigaretta elszívása például egy ilyen kitörés a tanult viselkedésmintából. Ilyenkor nem kap megerősítést a dohányos viselkedésminta, mert a dohányzás aktusa nem juttat nikotint a szervezetbe – mondja Rose. – Ez segít megtörni a szokás-sorozatot, és az illető elkezd kevesebbet szívni.

Forrás: HealthDay/InforMed





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass