Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Szmogriadó lépett életbe vasárnap Budapesten, az intézkedés visszavonásig érvényes.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Szmogriadó Budapesten

Szmogriadó lépett életbe vasárnap Budapesten, az intézkedés visszavonásig érvényes. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt kéri a minisztériumoktól és az állami hivataloktól, hogy szigorúan tartsák be a szmogriadó előírásait; Demszky Gábor főpolgármester 16 órára összehívta a Fővárosi Védelmi Bizottságot.

A főpolgármester 11 órától rendelte el a gépjárműforgalom korlátozását Budapest egész területére. A naptár szerinti páratlan napokon csak a páratlan rendszámú járművek, míg a naptár szerinti páros napokon csak a páros és a 0-ára végződő rendszámú járművek közlekedhetnek (a rendszámtábla utolsó számjegye számít) a főváros közigazgatási határán belül. Ez alól kivétel az M0-ás fővárosi szakasza.

Vasárnap tehát a páratlan rendszámú, hétfőn a páros rendszámú autók közlekedhetnek Budapesten. Ennek betartását a BRFK ellenőrzi.

A rendőrség vasárnap és hétfőn csak ellenőrzi a szmogriadó-rendeletben foglaltak betartását - mondta Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek, nem sokkal a szmogriadó elrendelése után.

A kialakult gázhelyzet miatt a főváros még a riasztási fokozatban sem kérheti az ipari fogyasztóktól az olajtüzelésű fűtőberendezések használatának korlátozását, így elsősorban a gépkocsi használat korlátozásával javítható a levegő minősége - közölte a főpolgármesteri hivatal sajtóirodája.

A szálló por napi átlagkoncentrációja a budapesti légszennyezettségi mérőhálózat monitorállomásain pénteken és szombaton is meghaladta a 100 mikrogramm/köbmétert, ezzel elérte a riasztási fokozatot. (A mérések alapján a szálló por koncentrációja a Nagytétényi úton és Csepelen második napja meghaladja a riasztási küszöbértéket.)

A szmogriadó miatt elrendelt forgalomkorlátozások alól számos jármű mentesül, egyebek között a tömegközlekedési és a megkülönböztető jelzést használó járművek, továbbá azok, amelyek teljesítik a legszigorúbb környezetvédelmi követelményeket. A kivételek közé tartoznak a DT betűjelű rendszámmal közlekedő diplomata járművek is.

Mentesülnek a korlátozás alól a szemétszállító, utak tisztítására szolgáló, víz-, gáz-, villamosenergia-, távhő- és távközlési szolgáltatást ellátó, a karbantartást és ellátást biztosító járművek, a köztisztasági és közegészségügyi feladatot ellátó járművek, továbbá a közszükségleti áruszállítás, polgári védelem, honvédség, rendőrség, katasztrófa elhárítás, az önkormányzatok és az ÁNTSZ járművei.

Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője az MTI-nek vasárnap azt mondta: korábban kellett volna megszervezni a szmogriadóval kapcsolatos teendőket, "nemcsak a PR-ra, hanem a dolog szakmai részére is gondolni kellett volna". Tarlós István egyfelől örömtelinek nevezte, hogy a főpolgármester gondol a budapestiek egészségére, másfelől véleménye szerint az örömbe üröm is vegyül, mert az kevés, ha egy nappal a riadó előtt figyelmeztetnek.

Kolláth György alkotmányjogász az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy alkotmányosan aggályos lehet egy rendelkezés bevezetése, ha az embereknek nincs módjuk megismerni azt, illetve felkészülni annak betartására. Az emberek nem a hírműsorokból szoktak értesülni alapvető jogaikról és kötelezettségeikről, és többnyire nem várható el tőlük, hogy órákon belül átalakítsák életviszonyaikat - tette hozzá.

A BKV járatainak sűrítését szorgalmazza a vasárnap életbe lépett szmogriadó miatt a Levegő Munkacsoport, valamint a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) - tájékoztatta a két szervezet, egymástól függetlenül, közleményben az MTI-t.

A VEKE rendkívüli menetrendek kidolgozását javasolja a szmogriadóval érintett munkanapokra. Álláspontjuk szerint a csúcsidőben még forgalomba állítható tartalékjárművek kihasználásával a fontosabb metró-, HÉV- és villamosjáratok sűrítése megvalósítható. A Levegő Munkacsoport a járatsűrítés mellett megfontolásra ajánlotta a fővárosi vezetésnek, hogy a szmogriadó ideje alatt az autósok kedvezményesen használhassák a közösségi járműveket, ezzel is arra ösztönözve mindenkit, hogy ne autózzanak.

Czuk Dorottya, a Főpolgármesteri Hivatal sajtófőnöke arról tájékoztatott, hogy a szmogriadó feloldása akkor lehetséges, ha a szálló por koncentrációja 24 órán keresztül a riasztási határérték alatt marad.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb jelentése szerint a főváros levegője erősen szennyezett. A nitrogén-oxidok koncentrációja az egészségügyi, a szálló por koncentrációja a riasztási küszöbérték fölött alakul. Hétfőre kismértékű javulás várható.

Forrás: MTI/InforMed





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass