Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A gyerekeknek szánt számos élelmiszer tartalmaz színezékeket és kiegészítõ adalékanyagokat.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Az élelmiszeradalékok hiperaktivitáshoz vezetnek

A gyerekeknek készült számos élelmiszer tartalmaz színezékeket és kiegészítõ adalékanyagokat, amelyek hatására a gyerekeknél hiperaktivitás (ADHD) fejlõdik ki. Az ADHD szindróma – gyermekkori figyelemzavar és hiperaktivitás, korábbi nevén MCD szindróma (minimális agyi diszfunkció).

Ezeknek az anyagoknak a kedvezõtlen hatása nem csak a már sérült gyerekeknél mutatkozik meg, hanem az egészséges egyedeknél is. Az élelmiszeripari adalékanyagok és a hiperaktivitás összefüggésérõl a tudományos körökben már régóta folyik a vita. A brit tudósok munkája ahhoz az új és fontos felismeréshez vezetett, hogy a adalékok nem csak az ADHD-s gyerekekre vannak hatással, hanem az egész gyermekpopulációra, legalább kilenc éves korig, állítja a pszichológia professzora, Jim Stevenson.

A kontrolcsoportos vizsgálat 153 hároméves és 144 8-9 év közötti gyereket foglalt magában. A vizsgálat során szülõk és pedagógusok értékelték a bekövetkezett változásokat azoknál a gyerekeknél, akik E 110, E 122, E 102, E 124, E 104, E 129 jelû színezékeket és adalékokat tartalmazó italokat fogyasztottak. A tudósok megállapítása szerint az ADHD-s gyerekeknél a kedvezõtlen hatások a betegség tüneteinek súlyosbodásában nyilvánultak meg, az egészséges gyerekek pedig megközelítõleg tíz százalékban közelítették meg az ADHD szindróma diagnózisát.

Az élelmiszerek felügyeletét ellátó brit ügynökség, csakúgy, mint a hazai Állami Mezõgazdasági és Élelmiszeripari Felügyelet már úgy módosítják ajánlásaikat a hiperaktív gyerekek szülei számára, hogy a szóban forgó adalékokat és színezékeket a táplálkozásukból ajánlatos kihagyni.

Forrás: Medical Tribune 11/2007





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass