Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Az energiaitalok túlzott fogyasztásnak koffeinmérgezés lehet a vége.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Energiaitalok: veszélyek

Évek óta nagy népszerűségnek örvendenek az energiaitalok, a piac egyre bővül. Sokan üdítőként isszák, de a túlzott fogyasztásnak koffeinmérgezés lehet a vége. A Drug and Alcohol Dependence című folyóiratban megjelent tanulmány a Johns Hopkins Egyetem vizsgálataira támaszkodva figyelmeztet az energiaitalok veszélyeire.

Egyes energiaitalok koffeintartalma akár a tízszerese is lehet a másikénak – mondja Roland Griffith, az egyik szerző. – Vannak olyanok, amelyek az egy Coca-Colában található mennyiség 14-szeresét tartalmazzák.

Az energiaital nem élelmiszernek, hanem táplálékkiegészítőnek számít, ezért nem vonatkoznak rá az FDA korlátozásai, s így a gyártók annyi koffeint tesznek bele, amennyit akarnak.

Megjegyzendő – mondja a tanulmány egy másik szerzője –, hogy a vény nélkül kapható koffeintartalmú gyógyszereken kötelező feltüntetni a figyelmeztetést, míg az energiaitalokon nem.

Különösen nagy veszélyt rejt magában az a tény, hogy ezeket az italokat általában a tizenévesek és a fiatal felnőttek fogyasztják, és teljesítményfokozókként reklámozzák őket, egyeseket akár Cocaine fantázianéven is.

A koffeinmérgezésen túl veszélyes lehet az is, ha az energiaitalt alkohollal együtt issza valaki, egy vizsgálat szerint az egyetemisták 27 százaléka legalább havonta egyszer így issza.

Forrás: Health Magazine/ InforMed





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass