Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Étel rendeléskor figyeljünk oda a részletekre!

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Élelmiszer-biztonsági tanácsok ételrendelésnél

A pizza, a bolognai spagetti, a csirkemájjal töltött sertésborda vagy más étel rendelésekor érdemes figyelni a részletekre: nem mindegy, hogyan, mivel, milyen hőfokon érkezik meg az ebéd - figyelmeztetnek a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) szakemberei.

Ma már egyre többen rendelnek interneten ételt. Míg egy étterem sok mindent elárul a hely színvonaláról és tisztaságáról, addig ezt nem ellenőrizheti senki a házhozszállításnál. Rendelés előtt mindig érdemes tehát meggyőződni arról, hogy az ételt elkészítő vállalkozás neve, elérhetősége fel van-e tüntetve a honlapon vagy a szórólapon. Előfordulhat ugyanis, hogy olyan cégek hirdetik szolgáltatásaikat, amelyeknek nincs működési engedélyük, netán a konyha nem felel meg a szabályoknak és az étel magánlakásban készül.

Érdemes olyan termelő ételeit választani, aki megadja azt a címet, telefonszámot, ahol reklamálni lehet. Kockázatos lehet gyorsan romló, nyers tojást tartalmazó vagy félig átsütött ételt rendelni. Ilyen a tatárbifsztek, a madártej, az alig átsütött hússzelet (steak), a majonézes saláta, a tojásos galuska. A kiszállító feladata és felelőssége - áll a MÉBIH hírlevelében -, hogy az elkészült ételt jól zárható, egyszer használatos dobozba csomagolja és lezárja, méghozzá úgy, hogy az ne nyílhasson ki és ne szennyeződhessen.

A dobozon szerepelni kell az étel nevének, származási helyének, fogyaszthatósági, minőségmegőrzési idejének, valamint annak, hogyan kell azt tárolni, fogyasztani. Azt sem mindenki tudja, hogy az étel kiszállítása kizárólag engedélyezett gépjárművel, például motorral vagy autóval történhet, működő, melegen tartó vagy hűtőtáskában, ládában. Kosárban, műanyagládában, de szobahőmérsékleten nem szállítható olyan étel, amely melegen tartást vagy hűtést igényel.

A hideg és meleg fogásokat egymástól jól elkülönítve szabad csak szállítani. Hűtést igénylő ételt hűtőtáskában, 5 Celsius fok felett szabad kivinni a megrendelőhöz. A szállítást végzőnek egészségügyi kiskönyvvel szükséges rendelkeznie. Ruházatának láthatóan tisztának kell lennie és az ételkihordó nem dohányozhat fuvarozás közben. Az otthoni bánásmódhoz is ad tanácsokat a MÉBIH.

A házhoz érkezett melegételt javasolt felforrósítani - azaz nem elég csak megmelegíteni. Ez különösen fontos kisgyermekek és idősebbek esetében, mert ők érzékenyebbek az esetleges fertőzésre - emlékeztetnek a MÉBIH munkatársai.

Forrás: MTI/Ma.hu





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass