Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Tisztítószerek bőkezű használatával árt jövendő gyermekének a kismama.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Tisztítószer-mánia és a gyerek asztmája

A Brunel Egyetem (Anglia) Egészségtudományi Intézetének kutatói kiderítették, hogy a háztartási tisztítószerek bőkezű használatával árt jövendő gyermekének a kismama: jelentősen megnöveli a gyereke kockázatát az asztma kifejlődésére.

A méhen belüli időszakban vagy a születés után röviddel, élete korai szakaszában a gyerek olyan érzékeny periódusban van, hogy ha a környezetében sok háztartási tisztítószert használnak, akkor 41 %-kal gyakrabban fejlődik ki nála 7 éves korára asztmás betegség.

Tekintettel arra, hogy az asztma kifejlődésében nagy szerepet játszik a családi hajlam, ennek a tényezőnek a hatását megfelelő statisztikai módszerekkel kiküszöbölték a kutatók a számítások során.

Az eredmény bizonyos tekintetben összefügg az asztma okának higiénia-hipotézisével: ez a népszerű elmélet úgy tartja, hogy ha túl kevés baktériumnak és pornak van kitéve a gyerek élete korai szakaszában, nem tud megfelelően kifejlődni benne az immunitás az asztma ellen.

Dr. Farrow, a kutatás vezetője ezt mondja:

"Előző kutatások azt mutatták, hogy egy gyerek kockázata arra, hogy asztmás legyen, kisebb, ha baktériumoknak volt kitéve élete korai szakaszában, mert az valószínűleg segíti a gyermek immunrendszerének fejlődését."

"A mi kutatásunk viszont arra enged következtetni, hogy ennek a higiénia hipotézisnek a mechanizmusát a háztartásban használt tisztítószerek vezérlik: a vegyi anyagok hozhatók összefüggésbe a megnövekedett asztmakockázattal. További bizonyítékul szolgálnak a foglalkozási betegségekkel foglalkozó tanulmányok, amelyek a tisztítószerek hatásának kitett munkások egészségi állapotát vizsgálják."

Forrás: Science Daily/Független





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass