Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A vörös vagy feldolgozott húst nagyobb mennyiségben fogyasztó nők valóban hajlamosabbak lehetnek az emlőrákra - derült ki egy nagyszabású brit felmérésből.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A vörös hús fogyasztása növelheti az emlőrák kockázatát

A hét éven át tartó vizsgálatban résztvevő több mint 35 ezer 35 és 69 év közötti asszony közül azoknál volt a legnagyobb az emlőrák kialakulásának esélye, akik a legtöbb húst fogyasztották. A rák és a húsevés közti összefüggés látványosan erősebb volt a változás korán túljutott hölgyeknél, illetve azoknál, akik a vörös vagy a feldolgozott húsokat részesítették előnyben.

A vörös húst a legnagyobb mennyiségben - napi 57 gramm - fogyasztó nőknél 56 százalékkal, a legtöbb feldolgozott húst (például szalonnát, virslit vagy sonkát) fogyasztók esetében pedig 64 százalékkal nőtt meg az emlőrák kockázata azokhoz képest, akik egyáltalán nem ettek húst. A jelenség pontos magyarázata egyelőre nem ismert, ám az egyik, több korábbi kutatás által is alátámasztott feltételezés szerint a húsokban található telített zsírsavak növelik meg a rák kialakulásának veszélyét. Ennek oka, hogy a telített zsírsavak mennyisége befolyásolja a vér koleszterinszintjét, ami az ösztrogén nevű hormon képződéséhez is szükséges: végül az ösztrogén megnövekedett mennyisége az, ami fokozhatja az emlőrák megjelenésének kockázatát.

A másik feltevés szerint a daganatos megbetegedést a sütés során felszabaduló vegyületek okozzák. Ezek az anyagok kísérleti állatoknál tumort idéznek elő, és elképzelhető, hogy ez emberek esetében is így van. Noha a témában további kutatásokra van szükség, a kutatók azt tanácsolják, hogy a változó kort követően a nők csak csekély mennyiségben fogyasszanak vörös- vagy feldolgozott húsféléket.

A szakemberek véleménye szerint az emlőrák szempontjából megelőző hatású az ideális testsúly, ami tulajdonképpen a kalóriabevitel és -leadás helyes arányát tükrözi. Javaslatuk, hogy ne legyen túl nagy kalóriatartalmú az étrendünk, ha keveset mozgunk, és fontos, hogy a kalóriabevitelben 20 százaléknál kevesebb legyen a telített zsírok aránya, ami egyértelműen védő hatású.

A vizsgálatot ismertető tanulmány a British Journal of Cancer című szakfolyóirat legutóbbi számában olvasható.

Forrás: origo





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass