Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Az oregánónak gyulladáscsökkentő hatása van.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Oregano: nem csak a pizzára jó

Az oregánó nem csak pizzafűszerként állja meg a helyét - egy olyan anyagot is tartalmaz, amelynek többek közt gyulladásgátló hatása van - fedezték fel a bonni egyetem és a zürichi műszaki főiskola kutatói.

Az oregánóban található béta-kariofillén (E-BCP) hatóanyagot gyulladtmancsú egerekbe fecskendezték be, mire tízből hét esetben a tünetek enyhültek - írta a Die Welt című német napilap.

Az E-BCP sok fűszer- és élelmiszernövényben előfordul, így például a bazsalikomban, a rozmaringban, a fahéjban és a feketeborsban. Az viszont újdonság, hogy jótékony hatással lehet a szervezetre. További egérkísérletek során az is kiderült, hogy a csontritkulás ellen is hatékonyan bevethető - mondta Andreas Zimmer bonni professzor.

A működés lényege a következő: a béta-kariofillén a sejtmembránra csatlakozva megváltoztatja a sejt viselkedését, mire az kevesebb gyulladásserkentő jelanyagot bocsát ki.

Az E-BCP ezzel új gyógyszeralapanyag lehet. Nagy előnye, hogy a természetben gyakori, továbbá, hogy hasonló hatású társaival szemben nincs tudatmódosító hatása.

Aki mostantól oregánóval fűszerezi az összes ételét, mégse él feltétlenül egészségesebben. A hatóanyag ugyanis csak akkor fejti ki hatását, ha az anyagcsere-folyamatok egyensúlya megbillent - magyarázta Zimmer professzor. Úgy van ez, mint az antidepresszánsoknál, amelyek depresszió esetén segítenek, az egészséges embernek azonban nem lesz tőlük jobb kedve.

Forrás: MTI/STOP





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass