Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A témában végzett legfrissebb tanulmány eredményei ismét megerősítették, hogy nemcsak zsírszegény diétával élhetünk egészségesebb életet: az olívaolajban és más telítetlen zsírsavakban gazdag étrend ugyanolyan hatékony a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében, mint az amerikai Szív Szövetség által eddig javasolt zsírszegény étrend.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A mediterrán diéta is hatékony a szívbetegségek megelőzésében

A vizsgálatot végző washingtoni kutatócsoport 202 olyan személyt vont be felmérésébe, akik a vizsgálat kezdetét megelőző hat hétben szívinfarktuson estek át. A páciensek 25%-át zsírszegény diétára fogták, 25%-ukat mediterrán diétán tartották, a többiek (50%) pedig a hagyományos, kórházi szokások szerint étkeztek. Az eredmények igen meglepőek voltak: a zsírszegény diétán és a mediterrán diétán élők 83%-a élte túl problémák nélkül az elkövetkezendő négy évet, a hagyományos étrendet követő csoport tagjainak viszont csak 53%-a.

A koleszterinszint a diétás csoportokban jelentős javulást mutatott, a kontrollcsoportban viszont ugyanez a tendencia nem volt tapasztalható. A felmérés igen lényeges megállapítása, hogy a zsírszegény és a mediterrán diétás csoport között nem lehetett kockázatbeli különbséget kimutatni, így ki lehet jelenteni, hogy mindkét diéta hatékonyan alkalmazható a szívbetegségek megelőzésére, és az eredmények alapján mindkettő harmadára csökkenti a második szívinfarktus kialakulásának esélyét.

„Mindkét diéta helyes választás” -mondta Dr. Katherine Tuttle (Providence Medical Research Center), a tanulmány vezetője. Az amerikai Szív Szövetség (American Heart Association; AHA) által javasolt zsírszegény, illetve a mediterrán diéta is kevés telített zsírsavat - az összkalória kevesebb, mint 7%-át - illetve kevés koleszterint tartalmaz (maximum 200 mg naponta). Egy átlag amerikai ennek körülbelül a kétszeresét fogyasztja rendszeresen.

Az AHA-diétát követők zsírbevitele az összkalóriának kevesebb mint 30%-a volt, ezzel szemben a mediterrán diétában ez az érték 40% körülinek bizonyult (utóbbi esetben a résztvevők a többszörösen telítetlen zsírsavak bevitelét is növelték, például hal, olívaolaj és avokádó fogyasztásával). A szakemberek véleménye szerint eddig ez volt a legjobb felmérés, amelyben a szív egészségét is komolyan befolyásoló diétákat tesztelték, mivel a résztvevők kitartóak voltak, és megfelelően teljesítették az orvosok elvárásait is.

A mediterrán étrendre a nagy mennyiségű növényi eredetű étel (például zöldségek, gyümölcsök, kenyér, illetve egyéb gabonafélék) fogyasztása jellemző, valamint hogy a zsiradék fő forrása az olívaolaj; kisebb mennyiségben javasolt még a tejtermékek (sajt és joghurt), illetve a hal- és baromfi, valamint az étkezések mellé 1-2 dl vörösbor fogyasztása is.

A tanulmány eredményei az American College of Cardiology idei konferenciáján hangzottak el.

Forrás:origo





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass