Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Azoknak a gyermekeknek a kockázata allergiás betegségekre....

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A levegő allergiássá teheti a gyermekeket

A müncheni környezetegészségügyi kutatóközont bizonyítékot talált arra, hogy azoknak a gyermekeknek a kockázata allergiás betegségekre (allergiás bronchitisre, asztmára, nehézlégzésre, ekcémára), akik nem laknak messzebb 50 méternél valamely forgalmas útvonaltól, akár 50 %-kal is nagyobb lehet a többiekénél.

A kutatók a nagyobb fokú kockázatot azzal magyarázzák, hogy a járművek által frissen kibocsátott aeroszolok sokkal toxikusabbak lehetnek. 2900 gyermeket vizsgáltak meg 4 éves korukban, és több, mint 3000-t 6 éves korukban, hogy összevethessék az orvos által diagnosztizált asztma, illetve allergiás betegség előfordulásának gyakoriságát és a közlekedés légszennyező hatását. Hatéves korukban a gyerekeket élelmiszer-allergiára is tesztelték.

A gyermekek otthonának elhelyezkedését, forgalmas úttól való távolságát, ebből eredő légszennyezettségét már születésüktől fogva követték, újra ellenőrizték két éves korukban, három, illetve hatéves korukban. A gyermekek valamennyien München területén laktak.

A levegő szennyezettségét vizsgálták finom por-részecskékre (PM - például: koromra), nitrogéndioxidra 1999 és 2000 közötti időszakban.

Miután ellenőrizték minden egyes gyermek körülményeit, és kiiktatták a zavaró tényezőket (a szülők allergiás betegsége, háziállat, testvérek száma), lényeges összefüggést találtak a kutatók a legközelebbi forgalmas úttól való távolság és az asztmás bronchitis, a szénanátha, az ekcéma és az allergiás reakciók között. Ráadásul felfedezték azt is, hogy az út közelségének függvényében nő az allergiás szenzitizálás (túlérzékennyé válás) kockázata.

Münchenben, mint afféle régi európai városban, a forgalmas út közelében lakás nem jelenti egyben azt is, hogy társadalmilag alsóbb rétegekhez tartozik a gyermek családja. Az eddigi hasonló kutatásokban a különböző szempontok (társadalmi-gazdasági és a szennyezett levegőnek kitettség) keveredése megnehezítette az adatok értelmezését. Itt ilyen gond nem állt fenn.

"Egyértelműen és egybehangzóan megtaláltuk minden esetben az erős összefüggést a legközelebbi forgalmas úttól való távolság és az allergiás betegség között" írja Dr. Heinrich. "Azoknak a gyermekeknek, akik 50 méternél közelebb laknak egy forgalmas úthoz, a legnagyobb a kockázatuk arra, hogy allergiás tüneteket szerezzenek."

Forrás: EurekAlert/ Független





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass