Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A légszennyezés mértéke egyenesen arányos a mélyvénás trombózis kockázatával.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A szennyezett levegő vérrögösödést okozhat

Olasz kutatók szerint a légszennyezés mértéke egyenesen arányos a mélyvénás trombózis kockázatával. Az Archives of Internal Medicine-ben megjelent vizsgálatot vezető kutatók 871 beteget vizsgáltak az olaszországi Lombardiában, és eredményeiket összevetették 1210 egészséges ember eredményeivel.

Egy éven át, a résztvevők lakóhelyén, 53 helyszínen vizsgálták a levegő porral, korommal és más a levegőben lebegő részecskével való szennyezettségét. Különféle egészségi tényezők számításba vétele után a kutatók megállapították, hogy ha köbméterenként 10 mikrogrammal nő a részecskék mennyisége, a mélyvénás trombózis kockázata 70 százalékkal fokozódik.

A légszennyezettség hatása nőknél kisebb volt, és a fogamzásgátlókat szedőknél vagy a hormonpótló terápiában résztvevőknél nem volt észlelhető. A tabletta önmagában is fokozza a vérrögképződés kockázatát, de a légszennyezettségnek nem volt további hatása.

Kockázatos szennyezett levegőjű vidéken élni – mondja dr. Andrea Baccarelli milánói kutató, környezet-egészségügyi szakember. A légszennyezés azonban nem az egyetlen kockázati tényezője a mélyvénás trombózisnak, az egészséges életmód általában igen fontos. Ez minden lakóhelyre érvényes, de még inkább a rossz levegőjű területekre.

Forrás: Medical News Today/ InforMed





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass