Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A Harvard Intézete folytatott vizsgálatot 870 mélyvénás trombózissal kezelt beteg körében. A mélyvénás trombózisban szenvedő személyek általában nagyobb finompor expozíciónak voltak kitéve, mint a kontrollszemélyek.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A levegő finompor-szennyezettsége trombózisra hajlamosít

A Harvard Közegészségügyi Intézete folytatott vizsgálatot 870 mélyvénás trombózissal kezelt beteg körében, akiknek a betegségét 1995 és 2005 között diagnosztizálták Lombardiában, Olaszországban. A 870 trombózisos beteg mellett 1210 nem trombózisos személy lakóhelyének finompor (részecske - PM, particulate matter) szennyezettségét vizsgálták meg.

A régió adott körzetében telepített mérőállomás adatainak felhasználásával. (Finom pornak a 10 mikrométer átmérőjűnél kisebb részecskéket nevezik, amelyek lehetnek szilárd vagy cseppfolyós kémiai anyagok. Gépjárművekből vagy fosszilis - fa, szén, benzin, gázolaj, gáz - tüzelőanyagok elégetésekor kerülnek a levegőbe.)

A mélyvénás trombózisban szenvedő személyek általában nagyobb finompor expozíciónak voltak kitéve, mint a kontrollszemélyek. Miután leszámították más környezeti és egészségügyi tényezők lehetséges hatását, a kutatók úgy találták, hogy a finompor szennyezés minden 10 mikrogrammnyi növekedése - egy négyzetméterenként -, 70 %-kal növeli a trombózis kockázatát.

Emellett valamennyi, a vizsgálatba bevont személynél véralvadás-vizsgálatot is végeztek, és megállapították, hogy azoknak, akik magasabb finompor szennyezettségű helyeken éltek, rövidebb idő alatt alvadt a vére.

A finompor expozíció és a véralvadás közötti kapcsolat erősebb volt a férfiaknál, mint a nőknél, de a különbség eltűnt, ha a nő fogamzásgátlót szedett vagy hormonterápián volt. Egyébként a hormonterápia önmagában véve is hajlamossá tesz mélyvénás trombózisra, ami ebből a vizsgálatból is kitűnt: A mélyvénás trombózisos esetek között több volt a hormont, fogamzásgátlót szedő személy.

"Tekintettel a porszennyezés megfigyelt hatásának nagyságára, és a porszennyezés kiterjedtségére, kutatásunk a mélyvénás trombózisnak egy újabb és gyakori kockázati tényezőjét tárta fel. Ezzel további érveket szolgáltatott a szigorúbb szabályozáshoz. Minden erővel tovább kell törekedni a városi levegőszennyezés csökkentésére, az emberi egészség védelmében.

Forrás: EurekAlert/Független





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass