Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A kozmetikumokban általánosan használt vegyület kóros folyamatokat indít el A kanadai Laval Egyetem Orvostudo­mányi karának kutatói felfedezték, hogy a ránctalanító krémek szokásos összetevője, a DMAE (2-dimetil-amino-etanol) a bőrsejtekben kóros folyamatot indít el

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A kozmetikumok káros hatásai

A kozmetikumokban általánosan használt vegyület kóros folyamatokat indít el

A kanadai Laval Egyetem Orvostudo­mányi karának kutatói felfedezték, hogy a ránctalanító krémek szokásos összetevője, a DMAE (2-dimetil-amino-etanol) a bőrsejtekben kóros folyamatot indít el. A felfedezésről a British Journal of Dermatology orvosi szaklapban számoltak be.

A DMAE vegyületet – és a hozzá hasonlókat – mint azonnali hatású ránctalanító anyagot használja a kozmetikai ipar a kozmetikumok: krémek, ajakrúzsok, samponok, szappanok, bébi testápolók széles körében, noha a működési mechanizmusa még nem ismert.

Az in vitro (laboratóriumi edényben, sejt-, szövettenyészeten) végzett kísérletek azt mutatták, hogy a DMAE igen gyorsan, látványosan felduzzasztotta a bőrsejt vakuolumát (sejtszervecskéjét), amely a raktározás és a sejt belseje és környezete közötti közvetítés célját szolgálja.

A DMAE alkalmazását követő órákban a sejtosztódás lelassult, néhány esetben teljesen leállt, gátlódtak egyes anyagcsere-folyamatok, jelentős számban sejthalál következett be a fibroblastoknak nevezett vakuolumokban. A sejtpusztulás a DMAE koncentrációjától függött.

Abban az esetben, amikor a koncentráció megegyezett a ránctalanító krémekben ajánlottnak megfelelő használati móddal, a sejtpusztulás 24 óra múlva meghaladta a 25%-ot.

A vegyület ránctalanító hatása a bőrsejtek vakuolumainak kóros felduzzadásából ered, aminek következtében megvastagszik a bőr.

Annak ellenére, hogy a DMAE gyógyszerhez hasonló vegyület, hatásáról kevés tudományos anyag áll rendelkezésre.

„A kozmetikai ipar számos olyan vegyületet használ, amely ugyanolyan komplex, mint egy gyógyszer, ugyanúgy felszívódik – csak éppen a bőrön keresztül – a véráramba, ugyanúgy kiválasztja a vese, vagy raktározódik a sejtekben, sőt a májban, mint a gyógyszerek” – mondja az egyik kutató. „Mégis, ezeknek a szabályozása meg sem közelíti a gyógyszerekét.”

(Forrás: www.fuggetlen.hu, EurekAlert)

2007-04-17





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass