Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A nő étrendje a fogamzás körüli időben befolyásolhatja a baba nemét, állítja egy új vizsgálat. Eszerint a kalóriadús táplálkozás és a rendszeres reggeli a fiúknak kedvez, növeli annak esélyét, hogy fiú születik.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kik lesznek fiús mamák?

A nő étrendje a fogamzás körüli időben befolyásolhatja a baba nemét, állítja egy új vizsgálat. Eszerint a kalóriadús táplálkozás és a rendszeres reggeli a fiúknak kedvez, növeli annak esélyét, hogy fiú születik. A kutatók szerint a manapság divatos kalóriaszegény táplálkozás is egyik oka lehet annak, hogy a fejlett országokban kevesebb fiú születik, mint lány.

Az oxfordi kutatók vizsgálatában 740 első terhes brit kismama vett részt, akiknek a terhesség előtti és a korai terhességben követett étkezési szokásait kérdőív segítségével mérték fel.

A jelenségnek az utód nemére kiható evolúciós okai vannak. – Ha egy anyának bőségesen áll rendelkezésére táplálék, akkor ésszerűnek tűnik fiúba fektetni, mert a fiútól minden bizonnyal több unoka várható, mint a lánytól – mondja dr. Fiona Matthews kutató.

Megállapították, hogy a fogamzás ideje körüli magas energiabevitelnél az anyák 56 százalékának fia született, szemben az alacsony energiabevitel melletti 45 százalékkal.

A fiús anyák naponta átlagosan 2413, míg a lányos anyák 2283 kalóriát fogyasztottak. A fiús anyák tápanyagokban gazdagabban étkeztek, több káliumot, kalciumot, valamint C-, E- és B12-vitamint fogyasztottak, és rendszeresen reggeliztek.

Az elmúlt 40 évben a fejlett országokban a fiúszületések aránya enyhén, de folyamatosan csökkent. A szakemberek korábban már tisztában voltak azzal, hogy sok állatfajnál több hímnemű egyed születik, ha az anya több és jobb minőségű táplálékhoz jut vemhessége idején. Szűkösebb időkben a lány utód a biztosabb befektetés Dr. Allan Pacey brit kutató szerint a természetnek megvannak a maga finom módszerei arra, hogy bizonyos körülmények hatására változtasson a nemek arányán.

– Nem lenne azonban jó – mondja –, ha a nők éheznének, hogy ezzel befolyásolják a születendő gyermekük nemét. Fontos, hogy a nő mind a fogamzáskor, mind várandóssága alatt kellő mennyiségű tápanyaghoz jusson.

Forrás: BBC News/ InforMed





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass