Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A rendszeresen szoláriumba járókat az átlagosnál sokkal jobban veszélyezteti a halálos bőrrák - figyelmeztetnek brit kutatók, akik négyezer embert megvizsgálva jutottak erre a következtetésre. Angliában évente 9000 melanómás esetet diagnosztizálnak - s a betegek közül 1800 ember hal meg.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Veszélyes szolárium

A rendszeresen szoláriumba járókat az átlagosnál sokkal jobban veszélyezteti a halálos bőrrák - figyelmeztetnek brit kutatók, akik négyezer embert megvizsgálva jutottak erre a következtetésre.

A brit rákkutató intézet kutatói szerint azok körében, akik 35 éves koruk előtt kezdenek szoláriumba járni, az átlagosnál 75százalékkal magasabb a leginkább rosszindulatú melanoma (festékes bőrrák) kialakulásának veszélye. A brit szoláriumozók 82 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

Nagy-Britanniában évente 9000 melanómás esetet diagnosztizálnak - s a betegek közül 1800 ember hal meg. Az esetek száma megnégyszereződött az 1970-es évek óta. A betegek egyharmada 50 évesnél fiatalabb, a 15-34 évesek körében a melanoma a leggyakoribb rákos megbetegedés.

Hasonló ütemben terjed a szoláriumozás divatja is: minden harmadik brit nő és minden negyedik férfi használja, mert meggyőződésük, hogy ez biztonságosabb módja a barnulásnak, mint a napozás.

Ez azonban nem igaz; a szolárium éppen olyan égési sérüléseket okozhat, sőt, veszélyesebb is, hiszen az UV-sugárzás itt akár 15-ször erősebb lehet, mint a tűző déli napé.

Az UV-sugárzás károsítja a DNS-t, öregíti a bőrt és növeli a bőrrák kialakulásának veszélyét.

A melanoma egyike a legveszélyesebb rákbetegségeknek, amelyet gyakrabban diagnosztizálnak nőknél - viszont a férfiak közül többek számára lesz végzetes kimenetelű.

A rákkutató intézet együttműködik a brit kormánnyal annak érdekében, hogy módosítsák a szoláriumok használatát szabályozó rendeletet. Szeretnék elérni, hogy 18 évesnél fiatalabbak ne használhassák az ágyakat, és betiltanák a személyzet nélkül, pénzbedobással működtethető szoláriumokat is.

Forrás: InfoRádió/STOP





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass