Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Gyermekeink testfejlettségének pontos megismerését tűzte ki célul az a nagyszabású és érdekes kutatás, ami jelenleg is zajlik az Eötvös Loránd Tudományegyetem Embertani Tanszékén, Bodzsár Éva professzor vezetésével. A reprezentatív vizsgálat adatainak gyűjtése három évig tartott, a méréseket 25 000, 3 és 18 év közötti gyermeken végezték el. A múlt év végére előállt gigászi adathalmaz más, hasonló vizsgálatok adataival összevetve világszinten is kiemelkedő nagyságú.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Mekkorára nőhetnek még a magyar gyerekek?

Gyermekeink testfejlettségének pontos megismerését tűzte ki célul az a nagyszabású és érdekes kutatás, ami jelenleg is zajlik az Eötvös Loránd Tudományegyetem Embertani Tanszékén, Bodzsár Éva professzor vezetésével. A reprezentatív vizsgálat adatainak gyűjtése három évig tartott, a méréseket 25 000, 3 és 18 év közötti gyermeken végezték el. A múlt év végére előállt gigászi adathalmaz más, hasonló vizsgálatok adataival összevetve világszinten is kiemelkedő nagyságú.

A tengernyi adatot elemezve a kutatók első kérdése arra irányult, hogy az ország különböző régióiban élő gyermekek testi fejlettsége eltér-e. A logikus feltételezés az volt, hogy egy-egy térség gazdasági állapota visszatükröződik majd valamiképpen a gyermekek adatain. „Még nincsenek végleges eredményeink, hiszen nemrég kezdtük el az adatok feldolgozását, de már az eddigiekből is kitűnik, hogy nincs jelentős különbség az országrészek között: például egy olyan gyermek, aki egy szegényebb keleti régióban született, nincs jelentősen elmaradva testfejlettségében egy budapesti gyermektől. Ez az eredmény igen meglepett minket, nem ezt vártuk” - mondta az [origo] Egészség rovatának Zsákai Annamária, a programban dolgozó kutató.

Az adatgyűjtés során először is különböző testméreteket vizsgáltak, hogy ezekből megállapíthassák a gyermekek tápláltsági állapotát, testalkatának típusát, emellett felmérték nemi érettségüket is. Majd azt tudakolták, hogy milyenek a táplálkozási szokásaik: miből mennyit és milyen rendszerességgel fogyasztanak. Kíváncsiak voltak a gyermekek fizikai aktivitására, családi hátterére és nem utolsó sorban arra, hogy különböző szituációkban hogyan viselkednének, vagyis a pszichológiai stabilitásukra. „Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy volt egy elődje húsz évvel ezelőtt ennek a vizsgálatnak, az I. Országos Növekedésvizsgálat, tehát megnézhetjük, hogy az elmúlt két évtized alatt milyen változások játszódtak le a gyerekek

Az előzetes eredmények jól mutatják azt, amit a humánbiológiában szekuláris trend néven emlegetnek. Ez egy komplex fogalom, leegyszerűsítve a testméretek változásának évszázados folyamatát jelöli. Igaz, hogy az előző vizsgálat óta még csak húsz év telt el, tehát a kutatók egy viszonylag rövidebb időszak változásának tanúi, de valamilyen irány már ebből is kirajzolható.

„Azt ugye mindenki tudja, hogy a mai gyerekek magasabbak, nehezebbek, mint akár csak az egy generációval korábban felnövekedettek. Ez nemcsak Magyarországon van így, a fejlett országokban már korábban felfigyeltek arra, hogy ahogy a szocioökonómiai tényezők javulnak, egyre nagyobbak a gyerekek, és egyre korábban érnek. Ez az úgynevezett szekuláris trend. Természetesen ez azért nem tart a végtelenségig! Nem növünk 250 centi magasra, hanem van ennek egy, a genetikai potenciál által kijelölt határa. Mi azt látjuk, hogy eddig bizonyos tényezők lassították, visszafogták a növekedésünket, de ahogy ezek javulnak, és a negatív hatások egyre kevésbé gátolják fejlődésünket, egyre inkább megvalósulhat ez a maximális testmagasság, illetve testméret” - mondja Zsáki Anamária.

A szekuláris trend jól megfigyelhető a második világháború utáni időszakban, hiszen ekkor az éhezés, a nélkülözés visszafogta a gyerekek növekedését, így azok kisebbek voltak, mint a háború előtt. Ahogy telt az idő, a javuló környezeti, gazdasági, társadalmi tényezők hatása pozitívan mutatkozott meg a gyerekek testfejlettségében is. De lassan már nincs olyan, aminek javulnia kellene, vagyis kezdjük elérni az ideális értéket. Nyugat-Európai országok humánbiológusai megállapították, hogy ott az elmúlt 10-20 évben már nem volt jelentős változás. „Ezzel szemben, és ezért is érdekes a mi vizsgálatunk, mi azt tapasztaltuk, hogy Magyarországon a húsz évvel ezelőtt született gyerekekhez képest a maiak még mindig magasabbak. Úgy tűnik, hogy a folyamat nálunk még nem állt meg, a különböző negatív tényezők még éreztetik hatásukat a gyerekek növekedésében, vagyis az eszményi értéket még nem éri el minden gyerek. De ez a különbség már csak minimális! Most ott tartunk, hogy mindössze 1-2-3 cm-rel kisebb egy-egy gyerek, mint amilyen ténylegesen lehetne, ha a fejlődéséhez szükséges optimális környezetben nőne fel” - mondta Zsákai Annamária.

Van még egy jelentős célja a vizsgálatnak. Ha ma valaki elviszi gyermekét az orvoshoz, akkor a doktor különböző táblázatok alapján állapítja meg, hogy megfelel-e testfejlettsége a korának. Ezek az életkor, testmagasság, testsúly alapján felállított grafikonok azonban még a húsz évvel ezelőtti vizsgálat adataira épülnek, és éppen az előbb emlegetett folyamatok miatt mára már elavultak. Az ELTE munkatársai ezeket a táblázatokat is fel akarják frissíteni.

„Nagyon sok adat vár még feldolgozásra, de az idén nyáron már szeretnénk eljutni oda, hogy legalább a leglényegesebb testméretekre - testmagasság, testsúly, fejkerület, mellkerület -, melyeket a gyerekorvosok ténylegesen használnak, megszerkesszük az országos referenciagörbéket.”

Az új táblázatokat a kutatók az interneten is közzéteszik majd, hogy bárki ellenőrizhesse gyermeke fejlődését.

Jónás Katalin

Forrás: origo.hu

2007-04-10





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass