Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A koraszülötteknek nagyobb a halálozási kockázata gyerekkorban és nagyobb eséllyel maradnak gyermektelenek felnőtt korukban, állapítja meg az erről a témáról készült eddigi legnagyobb tanulmány.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A koraszülöttség életre szóló kockázatai

A koraszülötteknek nagyobb a halálozási kockázata gyerekkorban és nagyobb eséllyel maradnak gyermektelenek felnőtt korukban, állapítja meg az erről a témáról készült eddigi legnagyobb tanulmány.

A kutatás során mintegy 1,2 millió, 1967 és 1988 között Norvégiában született ember adatait elemezték. Az eredményeket a Journal of the American Medical Association amerikai szaklapban kedden tették közzé.

Közismert, hogy a 37. terhességi hét előtt született babák egészségügyi kockázata csecsemőkorukban nagyobb. Eddig keveset tudtunk azonban későbbi, felnőttkori egészségi állapotukról. A kutatás megállapította, hogy a koraszülötteknek gyerekkorukban nagyobb a halálozási aránya, felnőttkorukban kevesebb az utóduk, valamivel alacsonyabb képzettségi szintet értek el, és a gyereket vállaló nők között az átlagosnál nagyobb arányban következett be koraszülés.

Minél korábbi terhességi szakaszban jött világra a koraszülött, annál nagyobb a késői egészségügyi kockázat, mondta a kutatók egyike, Geeta Swamy, az észak-karolinai Duke Egyetem Orvosi Központjának munkatársa.

A vizsgálat megerősítette az eddig ismert egészségügyi kockázatokat is, miszerint tüdőprobléma, szellemi visszamaradottság, iskolai lemaradás is lehet a koraszülöttség következménye.

Az Egyesült Államokban az elmúlt két évtizedben folyamatosan nőtt a koraszülöttek aránya. 2006-ban már az összes szülés 12,8 százaléka volt ilyen a kormányzati adatok szerint. Abban az évben a koraszülöttek száma meghaladta az 540 ezret. Ugyanebben az évben Norvégiában 7 százalék volt a koraszülöttek aránya. A szakemberek egy része úgy véli, hogy a tanulmányt túlhaladta az idő. Alan Fleischman, a koraszüléseket megelőzni kívánó March of Dimes orvosigazgatója szerint a mai újszülött-gondozási módszerek fejlettebb technikát képviselnek, mint a több évtizeddel ezelőttiek. Az igen korán, a 22. és 27. terhességi hét között született babák halálozási kockázata bizonyult a norvég kutatásban a legnagyobbnak egész gyerekkorukat tekintve. A lányoknál 6 éves korig, míg a fiúknál egészen 13 éves korukig magasabbnak találta Swamy csoportja a halálozási arányt a nem koraszülöttekéhez viszonyítva.

A 27. terhességi hét előtt született férfiaknak 76 százalékkal kisebb eséllyel volt utódjuk, mint időre született kortársaiknak, a 28. és a 32. hét között születetteknek pedig 30 százalékkal. Az utóbbi időszakban született nőknek 19 százalékkal kisebb valószínűséggel volt saját gyereke, mint a nem-koraszülötteknek.

A tanulmányban szereplő gyerekeknek mintegy 5 százaléka volt koraszülött, kicsivel több fiú, mint lány. Csak egyszeres szüléseket vizsgáltak a kutatók, kizárva az egyéb kockázatokat is hordozó iker- és többszörös szüléseket.

Forrás: MTI/InforMed





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass