Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A nyers tojás héján veszélyes baktériumok lehetnek, és a belsejével is óvatosan kell bánni. Mégis sokan még sincsenek tisztában a legfontosabb felhasználási szabályokkal.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Veszélyeket rejteget a húsvét

A nyers tojás héján veszélyes baktériumok lehetnek, és a belsejével is óvatosan kell bánni. A tojás - amely a húsvét főszereplője - alapvető élelmiszer, de sokan még sincsenek tisztában a legfontosabb felhasználási szabályokkal. Ehhez nyújt segítséget a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) hírlevele.

Csak tiszta, friss és ép tojást szabad vásárolni. A friss tojást nem kell felhasználás előtt megmosni, mert a mosás során megsérülhet a külső, természetes védőréteg és a héja átjárhatóvá válik a baktériumok számára.

Az állott tojás felemelkedik a víz színére. Ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy a színe, szaga nem a szokásos, nem szabad felhasználni. A héjas tojást száraz, hűvös helyen kell tárolni vagy hűtőben. Más élelmiszerekkel ne érintkezzen a tojás, mert a héján veszélyes baktériumok lehetnek.

Nyers tojást tartalmazó ételt, például olyan süteményt, amelynek krémjébe nyers tojás szükséges, ne adjon senki kisgyermeknek - figyelmeztetnek a MÉBIH munkatársai.

A rántottát addig kell sütni, amíg megszilárdul a tojás belseje is. A főzött tojásos krémeket minél gyorsabban le kell hűteni, és mindig maximum 5 Celsius fokon tartanai - ez főleg a krémesre és a képviselőfánkfélékre vonatkozik.

Forrás: MTI/STOP





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass