Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Ha a műanyag palack forró vízzel érintkezik, az a veszély fenyeget, hogy a potenciálisan ártalmas vegyi anyagok 55-ször gyorsabban oldódnak ki belőle, mint a hideg víz esetén. A BPA gyakran használt vegyi anyag, amit cumisüvegeknél alkalmaznak.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A melegített flakon rákkeltő

Ha a műanyag palack forró vízzel érintkezik, az a veszély fenyeget, hogy a potenciálisan ártalmas vegyi anyagok 55-ször gyorsabban oldódnak ki belőle, mint a hideg víz esetén. A palackokban található Bisphenol A (BPA) gyakran használt vegyi anyag, amit cumisüvegeknél, illetve egyéb étel- és italcsomagolásnál is alkalmaznak. Környezeti ösztrogénként megzavarhatja az endokrin rendszer működését.

2007-ben egy amerikai szakértőcsoport, amelyet a Humánreprodukciót Veszélyeztető Kockázatokat Értékelő Központ (CERHR) nevezett ki, kimutatta, hogy a BPA hátráltathatja a fejlődést és a szaporodást, jóllehet, az még nem tisztázott, hogy mely szinten kezdődik meg a károsodás. Az állatkísérletek arra utalnak, hogy az esztradiol nevű női nemi hormon működését utánozza. Emiatt sokan attól félnek, hogy születési és fejlődési rendellenességeket okozhat. Több egyéb betegséggel, például a rákkal, a cukorbajjal, az elhízással és a figyelem-deficit problémával is összefüggésbe hozták már.

A BPA-val közvetlen érintkezéssel is kapcsolatba lehet kerülni, vagy olyan étellel és itallal, amit BPA-t tartalmazó csomagolásban tároltak. Korábbi kísérletekből az is kiderült, hogy ha polikarbonátos cumisüvegeket többször súrolunk, mosunk vagy forralunk, sokkal több BPA-t oldhatunk ki belőlük. A régi flakonok nem jelentenek nagyobb veszélyt, mint az újak, vagyis a forró víz mindkettőből 55-szörös sebességgel oldja ki az anyagot. Ezért fokozottan ügyeljünk arra, hogy milyen hőfokon mossuk el a műanyag flakonokat, dobozokat!

Forrás: HealthDay/Ideál





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass