Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Egy új felmérés megerősítette azt a régóta hangoztatott és vizsgált feltételezést, hogy várandós nőknél a koffeinfogyasztás növelheti a vetélés kockázatát.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A koffein és a vetélés

Egy új felmérés megerősítette azt a régóta hangoztatott és vizsgált feltételezést, hogy várandós nőknél a koffeinfogyasztás növelheti a vetélés kockázatát.

A San Franciscó-i Kaiser Permanente Medical Care-programban részt vevő kutatók azt is kimutatták, hogy mindegy, milyen formában fogyasztják a terhes nők a koffeint, mert a kávé, a tea, a szénsavas üdítők egy része és a forró csokoládé egyformán veszélyes lehet. Igazából a mennyiség számít: a teszt fényében azok, akik több mint 200 mg koffeint vesznek magukhoz naponta, kétszeresére növelik a vetélés esélyét.

A koffein, amely a legnagyobb mértékben fogyasztott szer a világon, könnyen átkerül a fejlődő magzatba is. A korábbi tesztekkel nem sikerült egyértelműen kimutatni, hogy a kávé melyik összetevője, vagy a kávéfogyasztók milyen egyéb szokása felelős ezért a súlyos következményért, de ez az új felmérés rámutatott a koffein bűnösségére. A kutatók 1063 várandós nőt vizsgáltak, átlagosan a terhesség 10. hetében. A vizsgálat ideje alatt ezen nők 16%-a (172 fő) vetélt el. Ezek közül 25% nem fogyasztott koffeint a terhessége alatt, 60% legfeljebb 200 mg-ot, 15% pedig több mint 200 mg-ot.

A szakértők nemcsak a koffeinfogyasztást, hanem egyéb rizikótényezőket – dohányzás, korábbi vetélés, alkoholizálás stb. – is figyelembe vettek. A kutatók figyelmeztettek rá, hogy mivel a 200 mg alatti fogyasztóknál is 40%-kal megnőtt a vetélés kockázata, a terhesség első három hónapjában mindenképp kerülni kell a koffeint. Ideális esetben később is legfeljebb két kisebb csészével szabadna kávét, feketeteát, avagy forró csokit inni.

Forrás: www.healthday.com/Ideál





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass