Áruház
Otthoni professzionális szépségápolási készülékekForever Beauty 4TECH naracsbőr elleni készülék Dessa Plus IPL szőrtelenítésForever Slim - ultrahangos zsírbontásDEESS IPL tartós szőrtelenítés Forever Beauty narancsbőr elleni és bőrfeszesítő készülék 3TECH rendszerrelNewa™ ránctalanító - 3DEEP rádiófrekvenciaVitamin, étrend-kiegészítőAKCIÓ! Vitamin csomagok GYEREK» Multivitamin, Immunerősítő csomagok» Agyturbó csomagok» Probiotikus csomagok» Influenza elleni csomagokAKCIÓ! Vitamin csomagok FELNŐTT» Allergia csomagok» Energia csomagok» Méregtelenítő csomagok» Stressz csomagok» Szív csomagok» Női alapcsomagok» Férfi alapcsomagok» Agyturbó csomagok» Mozgásszervi csomagok» Influenza csomagok» Fogyókúrás csomagok» Intim csomagok» Probiotikus csomagok» Visszér csomagok» Prosztata csomagokVitamin ÖSSZETEVŐK szerint» A-D vitamin» B vitamin» C vitamin» E vitamin» Antioxidáns» Omega 3 halolaj, lenmagolaj» Q10 koenzimGyerek vitaminok» Kisgyerekeknek» TiniknekVitamin BETEGSÉGEK szerint» Felső légúti betegségek» Immunrendszer» Allergia» Bélbetegségek» Cukorbetegség» Depresszió» Fejfájás és migrén» Férfi problémák» Méregtelenítés» Mozgásszervi, ízületi probléma» Női problémák» Szemprobléma» Szív és érrendszeri probléma» StresszMultivitamin» Felnőtt multivitamin» Gyermek multivitaminGrape Vital Grapefruitmag cseppGrape Vital Bacto Ex természetes fertőtlenítőGyógynövény készítményekGyógygombaProbiotikum, prebiotikumÁsványi anyagok, nyomelemekIzületvédők, csonterősítőkLúgosító Young pHorever Fogyókúra, méregtelenítés» Fogyókúra» MéregtelenítésÉdesítőszer: nyírfacukorBio tea - gyógytea» Bio NEUNER'S gyógytea» Bio NEUNER'S gyógytea keverékek» Bio NEUNER'S Vöröstea - Pu-Erh tea - zöld Mate tea - Ginkgo tea» Bio NEUNER'S baba - anya teaAminosavak, fehérjékZepter Bioptron lámpaEgészségvédő, gyógyászati eszközökMágnesterápia ALMAG-01, MAGOFON-01Safe Laser Dr Laser -infra lézerMikroáramú fájdalomcsillapítóEgészségügyi gyorstesztekPulzusmérő órákZepter Bioptron lámpaAllergiakezelő Baba-gyerek termékekLégtisztítókInhaláló, ArcszaunaPárásítók AlkoholdetektorokVércukormérőkVíztisztító

Kapcsolat
Tel.:
Mobil:
Cím:


E-mail:
»
»
»


»
 +36 1 226 4179
 +36 30 7262 647
 1094 Budapest,
 Tűzoltó utca 54.
 Milestone udvar, Manta ház.
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Napjainkban egyre népszerűbbek a testékszerek. Közéjük tartoznak a szájüregben elhelyezett piercingek is. Az ajkon és a nyelven átszúrt gyűrű azonban orvosi vélemény szerint fertőzést okozhat, tisztítása nehézkes, azonkívül az artikulációt is nehezítheti. Szinte minden viselőnél megfigyelhető a fog deformálódása, az íny visszahúzódása, gyulladása.

» Hogyan történik a piercing behelyezése?
» Milyen hatása van a nyelvpiercingnek a szervezetre?
» A piercing behelyezésének következtében felléphet:
» Teendők a négy–hat hetes gyógyulási periódus alatt:
» Erre a következő esetekben van szükség:
» Ha valaki rászokott az ékszer folyamatos rágására, annak azt tanácsoljuk:
Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Veszélyes divat a szájban

A testékszerek hordozói közül sokan azért ékesíttetik fel magukat, mert új külsőre vágynak. Gyakori ok ezenkívül a "polgárpukkasztás", a sokkolás, a lázadás, illetve a szexuális élvezet fokozása. Az oral piercingeket leggyakrabban a nyelvben, a felső és az alsó ajakban, néha az orcában helyezik el, de ezek kombinációja sem ritka. A többség a nyelv középső részén viseli.

Sajnos az ékszerek behelyezését többnyire szakképzetlen személyek végzik, és alig-alig tartják be az olyan fertőzésmegelőző intézkedéseket, mint amilyen az eldobható gumikesztyű, a steril vagy egyszer használatos műszerek alkalmazása, valamint az ékszerek fertőtlenítése.

Hogyan történik a piercing behelyezése?

A piercing felrakásakor egy olyan – az ékszerhez hasonló alakú és méretű – tűvel szúrják át a szövetet, amelyben van egy hüvely. Ezzel a tűvel ütik a lyukat, majd kihúzzák a tűt, de a hüvely a szövetben marad, fenntartva a helyet az ideiglenes ékszernek. (Itt jegyezzük meg, hogy a szakképzetlen testékszer-behelyezők sem helyi érzéstelenítést, sem fagyasztást nem alkalmaznak.) Az ideiglenes ékszernek hosszabbnak kell lennie a véglegesnél, mert helyet kell hagyni a beavatkozás következtében kialakuló duzzanatnak. Ha a duzzanat következtében az ideiglenes eszköz beágyazódik a nyelvbe, sebészi úton kell eltávolítani.

Három-hat héten belül berakható a végleges piercing, amit folyamatosan viselni kell, nehogy összezáródjon a nyílás.

Az ékszer formája változatos lehet (karika, szeg, súlyzó stb.), anyagát tekintve azonban mindenképpen rozsdamentes acélnak vagy aranynak kell lennie.

Milyen hatása van a nyelvpiercingnek a szervezetre?

A nyelvpiercing behelyezése egyáltalán nem veszélytelen, sok kellemetlen tünettel járhat. Ezek közül a legenyhébbek a fájdalom, a duzzanat, a fertőzések (ez utóbbiak előfordulása a szájüregben lévő nagyszámú baktériummal hozható összefüggésbe), a megnövekedett nyáltermelés, a vérbőség miatt vörössé váló nyelv.

Ennél azonban jóval súlyosabb gondok is adódhatnak. Az orvosok véleménye szerint ugyanis az ajakba vagy a nyelvbe szúrt ékszerek a legveszélyesebbek, mert idegsérülést okozhatnak.

A piercing behelyezésének következtében felléphet:

 • többfajta fertőzés (hepatitis, HIV, herpes simplex vírus, tetanus);
 • elhúzódó vérzés (valamilyen ér megsérülése következtében);
 • légúti elzáródás (ha az ékszer a légútba kerül);
 • a nyelvmozgás korlátozottá válása;
 • a nyelv érzéketlenné válása;
 • a szájüreg szöveteinek folyamatos irritációja;
 • a fogíny sérülése;
 • rágási, nyelési nehézség;
 • rossz artikuláció;
 • a fogak vagy a tömések kopása, esetleg törése;
 • a fogbél károsodása.

(Egy amerikai vizsgálat szerint 445, öröklött szívbajban szenvedő ember közül a testékszereket viselőknél négyszer gyakrabban fejlődött ki szívbelhártya-gyulladás. A betegséget feltehetőleg a testékszerek miatt készített lyukakon át bejutott baktériumok fertőzése okozta.)

Teendők a négy–hat hetes gyógyulási periódus alatt:

 • néhány napig kerülni a túl sok beszédet, hogy enyhébb legyen a fájdalom és a duzzanat;
 • meleg sós víz vagy fertőtlenítő szájöblítő használata javasolt;
 • tilos az alkohol, a dohányzás és a csípős ételek fogyasztása;
 • a gyógyulás elősegítése érdekében ajánlatos a pépes étrend, valamint vitaminok fogyasztása;
 • a fertőzés elkerülése végett két hétig tartózkodni kell az orális szextől.

Miután a seb helye begyógyul, az ékszert rövid időre már ki lehet venni.

Erre a következő esetekben van szükség:

 • az ékszer tisztításakor (minden étkezés után fogkefével meg kell tisztítani, majd szájöblítőt használni);
 • kemény és ragadós ételek fogyasztásakor;
 • intenzív vagy test-test elleni sporttevékenység végzésekor.

Sok szájpiercinget viselő rágcsálja a szájában elhelyezettékszert.

Ha valaki rászokott az ékszer folyamatos rágására, annak azt tanácsoljuk:

 • használjon rövidebb szárú ékszert;
 • tegyen be éjszakai fogvédő sínt a fogak védelmében; szükség esetén távolítsa el a nyelvékszert.

Igen fontos, hogy mindenki, aki szájpiercinget szeretne hordani, tudatában legyen a lehetséges szövődményeknek, az ékszer viselése közben pedig állandóan ellenőrizze, hogy nem lépett-e fel fertőzés. Bármilyen komplikáció előfordulása esetén vissza kell menni oda, ahol az ékszert behelyezték, és szakszerű ellátást kell kérni!

Szerző: dr. Várnagy Éva

Forrás: origo.hu

www.vitaminsziget.com © 2007-2018 - Minden jog fenntartva

MasterPass