Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Akik sportolnak, és mértékkel fogyasztanak alkoholt, védettebbek a szívinfarktussal és egyéb, halálos betegségekkel szemben, mint az absztinensek és a fizikailag inaktívak, számoltak be eredményeikről dán kutatók.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A sport csökkenti a szívinfarktusok kockázatát

Akik sportolnak, és mértékkel fogyasztanak alkoholt, védettebbek a szívinfarktussal és egyéb, halálos betegségekkel szemben, mint az absztinensek és a fizikailag inaktívak, számoltak be eredményeikről dán kutatók.

A fizikai inaktivitás kiemelt fontosságú közegészségügyi jelenség, lévén meglehetősen elterjedt, ugyanakkor befolyásolható", írták a szerzők a European Heart Journal-ban megjelent cikkükben.

A dán kutatók 11 914 személy egészségügyi adatait követték végig, és ez alapján meghatározták, hogyan befolyásolja a szabadidős sporttevékenység és a heti rendszerességű alkoholfogyasztás a halálos kimenetelű szívinfarktus és az egyéb betegségből eredő, összesített halálozás gyakoriságát.

Az átlagosan 20 éves utánkövetési periódus alatt 1242 személy hunyt el szívinfarktus, és összesen 5901 egyén valamilyen betegség miatt.

A fizikailag inaktív, absztinens személyekhez képest, a sportolóknál a fatális szívinfarktus kockázatát 32%-nak, más halálos betegség esélyét 23%-nak találták. A sportoló és alkoholt mértékkel fogyasztók körében ugyanezen események kockázata 44-50, illetve 12-33%-nak adódott.

A sportolás intenzitásától függetlenül, az absztinensek körében sokkal gyakrabban fordult elő halálos kimenetelű szívinfarktus, mint a mértékkel ivók között.

A mérsékelt alkoholfogyasztás mellett a keveset sportolóknál 13%-kal, a közepesen sokat/sokat sportolóknál pedig 10%-kal csökkent az összhalálozás, de az alkoholfogyasztás önmagában nem védte a nem sportoló embereket. A vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy mind a sporttevékenység, mind a mérsékelt alkoholfogyasztás fontos a szívinfarktus és egyéb betegségekből eredő halálozás csökkentéséhez. Bár vannak, akik alapos okkal tartózkodik az alkoholfogyasztástól, fontos hangsúlyozni, hogy a sportolással visszafordítható néhány, az absztinenciával összefüggő, egészségre káros hatás.

Forrás: InforMed





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass