Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A Purdue Egyetem kutatásai egyértelművé tették, hogy a mesterséges édesítőszerek nemcsak hogy fogyni nem segítenek, de épp ellenkezőleg.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Ha fogyni akar, ne fogyasszon édesítőszert!

Három évvel ezelőtt a Purdue Egyetem kutatásai egyértelművé tették, hogy a mesterséges édesítőszerek nemcsak hogy fogyni nem segítenek, de épp ellenkezőleg.

Most újra figyelmeztetnek a Purdue Egyetem Táplálkozási Magatartás Kutató Központjának munkatársai: ha elvágjuk a kapcsolatot az édes íz és a kalóriák között, a szervezet összezavarodik, és nehezebb lesz számára szabályozni a kalóriabevitelt.

Kísérleti állataik egyik csoportja szőlőcukorral, a másik csoport szacharinnal édesített joghurtot kapott. A nulla-kalóriás szacharinos joghurtot fogyasztó állatok többet ettek, végsősoron több kalóriát fogyasztottak, és több súlyt szedtek föl.

A kutatók a jelenséget annak tulajdonítják, hogy megszakad a kapcsolat, amely az édes íz érzetét a nagy kalóriatartalomhoz fűzi. Az édesítőszer megváltoztatja a szervezetnek azt a képességét, hogy szabályozni tudja a táplálékfelvételt. A változást a tapasztalat idézi elő.

Az önszabályozó képesség romlása lehet részben a magyarázat az elhízás gyakoriságára. Az elhízottak száma a mesterséges édesítőszerek használatával párhuzamosan nőtt.

Sőt, még a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatos tudományos bizonytalanság okára is fényt deríthet a dolog. Miért van az, hogy egyes vizsgálatok súlycsökkenést, mások súlynövekedést mutatnak ki, ismét mások nem mutatnak ki semmi változást a mesterséges édesítőszerek használatával kapcsolatban.

A kutatások sosem vizsgálták azokat az eltérő tapasztalatokat, amelyeket az emberek már előzetesen szereztek a mesterséges és a természetes édesítőszerek fogyasztásával kapcsolatban. Az előzetes tapasztalatok eltérő eredményeket produkálhatnak.

Normálisan, amikor táplálékot készülünk magunkhoz venni, "beindul az emésztőrendszer motorja", ami a testhőmérséklet növekedésében is megmutatkozik.

Ezzel szemben a szacharinos táplálékhoz szokott patkányok - a szőlőcukros táplálékon tartottakhoz képest - alacsonyabb testhőmérséklet-emelkedést mutattak, akkor is, amikor új, édesízű és egyben magas kalóriatartalmú ételt kaptak.

A kutatók úgy vélik, hogy ez a téves válasz vezet túlevéshez és ez teszi nehezebbé az édes ízzel járó kalóriák elégetését is. Tehát a kalóriamentes édesítőszerrel édesített étel fogyasztása inkább okoz súlynövekedést, elhízást, mintha ugyanazt az ételt cukorral édesítve ette volna az illető.

A kutatók tisztában vannak vele, hogy ez a kutatási eredmény ütközik az eddigi elképzelésekkel, és lesznek olyan kutatók és orvosok, akik nem örülnek neki, olyan régóta javasolják pácienseiknek az alacsony kalóriájú vagy kalóriamentes édesítőszereket.

Az igaz, hogy a kutatást patkányokon, és nem embereken végezték. Viszont eredményeik egybecsengenek azokkal a kutatási eredményekkel, amelyek azt találták: minél több diétás üdítőt iszik valaki, annál nagyobb a kockázata az elhízásra és a metabolikus szindrómára (hasi elhízás, magasvérnyomás, inzulinrezisztencia), annak következményeként pedig a szívbetegségre és a cukorbetegségre.

Miért viselkednek így a cukorpótlók?

Azért, mondja a kutató, mert az édesség egyértelmű jeleket ad a szervezetnek - ízével, szagával, állagával -, hogy most sok kalória felvétele következik. A száj és az egész emésztőrendszer felkészül, a reflexek beindulnak, de az édes ízzel nem jön sok kalória, az egész rendszer összezavarodik emiatt. Az emberek többet ehetnek vagy kevesebb energiát adnak le, mint ha nem történik meg ez a "becsapás". Persze, a kalóriabevitelt továbbra is lehet számolni, és akkor nem téveszti meg az illetőt a mesterséges édesítőszer.

Szaharin, aszpartam, sucralose vagy acesulfame K - ebből a szempontból egyremegy, ugyanazt a hatást váltja ki - mondják a kutatók.

Forrás: EurekAlert/Független





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass