Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Több, mint 15000 ultrahangfelvételt tanulmányoztak át acélból, hogyan befolyásolja a levegő szennyezettsége a magzatok méretét.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Szennyezettebb levegő - kisebb magzat

Az ausztráliai Queensland Egyetem Biomedikális Innováció Intézete több, mint 15000 ultrahangfelvételt tanulmányozott át, hogy megállapítsa, hogyan befolyásolja a levegő szennyezettsége a magzatok méretét.

A 10 éven át tartó vizsgálat során megállapították, hogy a nagyobb légszennyezésnek kitett anyák magzatai átlagosan kisebbek voltak. (Mérték a haskörfogatot, a fejkörfogatot és a combcsont hosszát a terhesség 13. és 26. hete között.) A város, amelynek levegőszennyezettségével összevetették a magzatok fejlettségét: Brisbane 14 km-es körzete, a városcentrumtól számítva.

"Eddig még nem terjedt ki a vizsgálat a magzatok fejlettségére, csak a születési súlyra, tudomásunk szerint - mondja a kutatásvezető. Elemzéseink során arra figyeltünk fel, hogy az egyes szennyezőanyagok, mint a kéndioxid, amit dízeljárművek bocsátanak ki, negatívan hat a magzatok méretére."

"Ahol a szennyezettség nagy, ott a magzatok mérete jelentősen csökken" - állapították meg.

Mivel a születési súly befolyással van a későbbi egészségre, fontos a magzat mérete, ezért csökkenteni kell a terhes anyák szennyezett levegő-terhelését.

A kutatóknak szemükre vethették, hogy Brisbane-ben nincs is levegőszennyezettség, olyan tisztának látszik a levegő, mert a kutatásvezető ezt mondja: "Nem minden szennyezőanyag látható szabad szemmel." (Egy ilyen érv, hogy nem látható a levegőszennyezettség, Budapesten szóba se jöhetne... - Független) És hozzáfűzi: elsősorban a járművek okozzák a légszennyezést Brisbane-ben, ami a forgalmas útvonalak mellett jelentős.

Forrás: Queensland Egyetem/ Független.hu





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass