Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Magyarországon ezernél is több ember halálát lehetne elkerülni évente, ha kivonnák az élelmiszerekből a transzzsírokat - jelentette ki a Magyar Nemzeti Szív Alapítvány elnöke.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Több ezer embert visznek sírba a "gyilkos zsírok"

Magyarországon ezernél is több ember halálát lehetne elkerülni évente, ha kivonnák az élelmiszerekből a transzzsírokat - jelentette ki a Magyar Nemzeti Szív Alapítvány elnöke. Nagy András hozzátette: a hidrogénezett növényi olajok tönkreteszik az ereket, szívinfarktust, érelzáródást okoznak. A New York-i éttermekből már kitiltották a transzzsírokat.

A kardiológus főorvos közölte: a transzzsírok előállításánál a növényi olajokat hidrogénezik, ezáltal a zsírsavak keményebbé válnak, így jön létre például a margarin.

Azt már régen felismerték, hogy az állati eredetű zsírok - például a vaj - érelmeszesedést okoznak, és azt gondolták, hogy ha növényekből állítják elő az alternatív terméket - a margarint - akkor az egészségesebb lesz - fűzte hozzá a szakember.

Nagy András kifejtette: ma a transzzsírokat alkalmazzák egyebek mellett konzervekben és tartósított élelmiszerekben, mert technológiai szempontból nagyon jót tesznek a termékeknek, növelik az eltarthatósági időt, a pékárukat, chipseket pedig ropogósabbá teszik.

A Magyar Nemzeti Szív Alapítvány elnöke ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a transzzsírok élettani szempontból egyáltalán nem olyan jók, mint ahogyan azt a kifejlesztésük idején gondolták.

Az utóbbi öt évben bebizonyosodott, hogy a hidrogénezett növényi zsírok emelik a "rossz" koleszterin (LDL), és csökkentik a "jó" koleszterin (HDL) szintjét, valamint egy másik vérzsír, a triglicerid szintjét is emelik.

Rossz hatással vannak a gyulladási folyamatokra, ami tovább növeli az infarktus veszélyét - emelte ki a főorvos.

Nagy András hangsúlyozta: teljesen mellőzni kellene és lehetne a transzzsírok használatát, amivel évente legkevesebb ezer ember halálát lehetne elkerülni, de ha az amerikai számításokat vesszük alapul, akkor ez a szám ennél sokkal nagyobb is lehet.

Forrás: inforadio.hu

www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass