Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Ha valaki havonta csupán háromszor fogyaszt nyers zöldséget, így brokkolit vagy káposztát, ezzel 40 százalékkal csökkentheti a húgyhólyagrák kockázatát - mutatták ki amerikai kutatók.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Nyers zöldséggel a rák ellen

Ha valaki havonta csupán háromszor fogyaszt nyers zöldséget, így brokkolit vagy káposztát, ezzel 40 százalékkal csökkentheti a húgyhólyagrák kockázatát - mutatták ki amerikai kutatók.

A nyers zöldségek jótékony hatása főként a nem dohányzóknál szembetűnő - hangsúlyozták a New York állambeli Buffalóban működő Roswell Park Rákkutató Intézet munkatársai.

Azoknál a nem dohányzó egyéneknél, akik havonta legalább háromszor esznek nyers zöldséget, csaknem 73 százalékkal kisebb a húgyhólyagrák kialakulásának esélye. A dohányosokat és nem dohányzókat együttesen számítva 40 százalékkal csökkenthető nyers zöldségekkel a rákveszélyt.

A főzött zöldség más tészta: ezek esetében a kutatók nem tudtak efféle védőhatást kimutatni, főzéssel ugyanis a rákellenes vegyületek (ITC-k) 60-90 százalékban eltűnnek a zöldségekből.

Egy másik kutatócsoport a Roswell Park Rákkutató Intézetben a brokkoli hatását vizsgálta egereken. Kiderült, hogy minél több brokkolit esznek az egerek, annál kisebb az esélyük a húgyhólyagrákra.

Egy harmadik kutatócsoport az Ohiói Egyetemen a szeder hatását vizsgálta nőkön és férfiakon, akiknél felmerült a nyelőcsőrák veszélye. A hat hónapon át tartó mindennapos szederfogyasztás után kiderült, hogy a kísérleti alanyok 58 százalékánál a rákot előidéző folyamatokra utaló egyik vegyület (8-isoprostane) mennyisége jelentősen csökkent, továbbá 37 százalékuknál az egyik rákgátló vegyület (GSTpi) szintje megnövekedett.

Forrás: MTI-Panoráma/InforMed





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass