Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Egy angol szakértő szerint a pürésített babaétel nemcsak szükségtelen, hanem kifejezetten káros is lehet a kisbabák egészségére.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A pürésített étel árt a babáknak?

Egy angol szakértő szerint a pürésített babaétel nemcsak szükségtelen, hanem kifejezetten káros is lehet a kisbabák egészségére. Az UNICEF Csecsemőbarát Kezdeményezés vezetőhelyettese, Gill Rapley a gyermekegészségügy egyik szakértőjének számít Nagy-Britanniában. Rapley 25 éve gyűjt tapasztalatokat a gyermekegészségügyben, ennek ellenére leszögezte, hogy megállapítása szigorúan magánvélemény, és nem az UNICEF álláspontja. Észrevette, hogy rengeteg szülő keresi fel ugyanazzal a problémával: a gyermekének szorulása van, rettentően válogatós, és nehezen lép át a táplálkozás következő lépcsőfokára.

Rapley ebből kiindulva kifejlesztett egy csecsemőétkeztetési programot, amit „Babavezérelt Elválasztásnak” nevezett el. Ennek értelmében a babáknak életük első hat hónapjában kizárólag anyatejet kell kapniuk, hat hónapos kortól kezdve pedig fokozatosan hozzá kell szoktatni őket a szilárd ételekhez. Ha az első hat hónapban az anyatejen kívül mást is kapnak, felhígul a tej tápértéke, és ez károsan érintheti a babát.

Ehhez a megállapításhoz Rapley egy 2002-ben végzett felmérést vett alapul, amit az Egészségügyi Világszervezet készíttetett. A pürésített ételek késleltetik a rágókészség kifejlődését, és hátráltatják a gyereket abban, hogy megtanulja ellenőrizni a bevitt étel mennyiségét. Ebből ered a szorulás és a válogatósság. Más szakértők arra figyelmeztettek, hogy a gyerekek oromotoros (azaz a rágással összefüggő) fejlődése eltérő lehet, ezért a fenti szabályok nem mindenkinél alkalmazhatók.

Forrás: Newstarget/Ideál





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass