Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Nem igaz az feltételezés, hogy a féregnyúlvány (appendix) semmire sem jó. A kutatók kiderítették, hogy segít a hasznos baktériumoknak életben maradni.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Mégsem haszontalan a féregnyúlvány

Nem igaz az a széles körben elterjedt feltételezés, hogy a féregnyúlvány (appendix) semmire sem jó. Az amerikai Duke University Medical Center (DUMC) kutatói kiderítették, hogy ez a szervünk segít a hasznos baktériumoknak életben maradni, illetve újra benépesíteni a vastagbelet, ha onnan fertőzés vagy gyógyszeres kezelés miatt kipusztulnak. Egy antibiotikumos kezelést követően például gyakran a hasznos baktériumok is eltűnnek a vastagbélből, ami emésztőrendszeri problémákat okozhat.

A hasznos baktériumok járulnak hozzá ugyanis a belek természetes egyensúlyának fenntartásához. A DUMC kutatói egy kiterjedt kísérletsorozat után jutottak arra a megállapításra, hogy egy hasmenéses roham után, amely minden mikrobát kisöpör a vastagbélből, a féregnyúlvány pótolja az elvesztett hasznos baktériumokat. A féregnyúlványnak ez a szerepe feltehetőleg azért nem tűnt fel eddig, mert az iparosodott országokban a megfelelő higiénia, a gyógyszerek és étrend-kiegészítők széles választéka, valamint a fejlettebb orvostudomány elterelte róla a figyelmet, vagy bizonyos esetekben feleslegessé is tette.

A kutatók az Elméleti Biológia Folyóiratában jelentették meg tanulmányukat, és egyben arra is felhívták az orvosok figyelmét, hogy bár az új ismeretek szerint a féregnyúlvány mégis hasznos szerv, gyulladása esetén – amit a köznyelv tévesen vakbélgyulladásnak nevez – mindenképpen műtétre van szükség, hiszen ez életveszélyes állapot, a szerv pedig nem létfontosságú.

Forrás: Reuters/ Ideál





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass